18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

(FOTO) Ameriška vojaška transportna ladja USNS Yuma na postanku v Kopru

V koprsko pristanišče je danes priplula ameriška vojaška ladja USNS Yuma. Po obisku ladje USNS Carson City januarja je to drugi obisk hitre transportne ladje v Kopru. USNS Yuma bo v Kopru dotočila gorivo, poskrbela za zaloge ter raztovorila opremo in vozila, ki so jih uporabili pri vaji Afriški lev 20. Posadka med postankom ne bo zapustila plovila.

Za raztovarjanje tovora bodo poskrbeli slovenski pogodbeniki, vsi stiki s posadko pa bodo sledili zdravstvenim protokolom, vključno z upoštevanjem varnostne razdalje in nošnjo zaščitne opreme. Osebe, ki bodo sodelovale pri odpremi tovora, bodo poleg tega pred začetkom dela testirali za novi koronavirus, so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Ladje ameriškega poveljstva pomorskih plovil po po svetu so sicer z namenom ustavitve širjenja virusa ter varnosti tako posadk kot tudi držav gostiteljic začasno suspendirale proste izhode za vse civilne pomorščake. Ladje poleg tega na plovbi med pristanišči upoštevajo samokaranteno, tako da ostajajo na morju za obdobje 14 dni med enim in drugim pristankom.

USNS Yuma sicer sodi v EPF razred hitrih transportnih plovil, ki lahko prevažajo do okoli 550 ton vojaškega tovora s povprečno hitrostjo 35 vozlov. Prihod že druge tovrstne ladje v koprsko pristanišče priča o strateškem pomenu koprskega pristanišča za vojaško mobilnost zavezništva Nato, so še poudarili na ameriškem veleposlaništvu.

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine