5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Ali vlada sploh sme širiti neresnice, da varde ogrožajo varnost države?

Kar dva zakona, da bi onemogočila varde Andreja Šiška, je poslancem včeraj predlagala vlada in za oba predlaga nujni postopek odločanja zaradi “interesov varnosti države”.

 

Varnost države bi DZ zagotovil tako, da bi določil visoke globe za uniformirance, ki bi jih kdo opazil z imitacijami orožja. Izjema bodo le partizanski uniformirancih z orožjem na uradnih prireditvah.

Je res ogrožena varnost države?

Poslovnik državnega zbora določa, da odločanje po nujnem postopku vlada lahko predlaga: “Kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države “

Varnost države zaradi vard ni niti najmanj ogrožena. Trditev, da varde ogrožajo varnost države, ni le neresnična. Povsem abotna je. V sramoto celotni državi. Bo pa imela zloraba, ki jo je uporabila vlada, če jo potrdi večina vodij poslanskih skupin, pomembno posledico: onemogočila bo referendumske postopke.

Ustava določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Pravno se pozneje lahko zaplete, če se bo kdo pritožil na ustavno sodišče, da je to primer zlorabe postopka s povsem izmišljeno zagotovitvijo varnosti države, ki je varde niso niti najmanj ogrožale.

Ker gre za namerno ravnanje vlade, dilema ni majhna. Ali vlada sme namerno zapisati neresnico, ko ocenjuje varnostni položaj? Lagati državnemu zboru, po domače.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine