30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Ali poslanci SMS donacije plačujejo iz lastnega žepa?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Društvo novinarjev Slovenije je ob svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, v kateri zbirajo sredstva za STA. Po besedah predsednice društva Petre Lesjak Tušek ne gre samo za STA: “Gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kaki družbi želimo živeti.” Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor sicer približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA. Na Twitterju so se s svojo donacijo pohvalili tudi nekateri poslanci opozicije, ob čemer se poraja vprašanje, če niso morda donirali kar s službenega telefona, na račun davkoplačevalcev.

Direktor STA Bojan Veselinović vladi oziroma Ukomu sicer še zdaj ni dostavil dokumentacije, kar preprečuje, da bi se sklenila nova pogodba, je pa zato večkrat omenil, da ga skrbi, če bo STA dočakal svojo 30. obletnico delovanja. Na to se je sedaj odzvalo Društvo novinarjev Slovenije, ki je ob svetovnem dnevu svobode medijev s prijatelji STA tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, v kateri zbirajo sredstva za STA. V kampanji med drugim aktivno sodelujejo  Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede ter tudi številni mediji, med njimi Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Delo, Večer, Primorske novice, POP TV, Mladina, Žurnal24. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Skratka zbrana levičarska druščina.

Lahko je biti humanitaren na tuj račun
Na Twitterju se je že več poslancev pohvalilo s svojo donacijo – na primer predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec, koordinator stranke Levica Luka Mesec in voditeljica stranke SD Tanja Fajon. Glede na to, da poslanci uporabljajo službene telefone, je seveda dokaj lahko priti do sklepa, da so tudi pri donaciji prek sms sporočil uporabili služben telefon – kar pa pomeni, da prispevek ni šel iz njihovega lastnega žepa. Na vse tri poslance smo naslovili novinarsko vprašanje, odgovorov zaenkrat še nismo prejeli.

 

Prispeval. Dajte tudi vi,” je sporočil Mesec. Tudi uporabnike Twitterja je zanimalo, ali je poslanec doniral s službenega telefona.

 

Prispevek neodvisnosti,” je Tvitnil Šarec, Fajonova pa je obenem še napovedala pogovor v Studiu Evropa Evropskega parlamenta, o svobodi in pluralnosti medijev tudi v Sloveniji. “V ospredju tudi nezakonito finančno izčrpavanje javnega servisa STA,” je zapisala.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine