14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ali nastaja nova LDS? Prvaki LMŠ, SMC in SAB se bodo danes teden sestali glede skupne liste na evropskih volitvah

Predsedniki LMŠ, SMC in SAB, Marjan Šarec, Miro Cerar in Alenka Bratušek, se bodo na temo sodelovanja na majskih evropskih volitvah sestali predvidoma 13. februarja. Srečanje je že dolgo pričakovano, prineslo pa naj bi odgovor, ali se bodo stranke, ki pripadajo evropskim liberalcem, uspele dogovoriti za oblikovanje skupne kandidatne liste.

 

V strankah, ki pripadajo evropskim liberalcem, so pred časom napovedali, da bodo odločitev glede sodelovanja na majskih volitvah v Evropski parlament sprejeli najpozneje do 15. februarja, kar je le dva dni po predvidenem srečanju predsednikov.

Doslej so pogovori o skupni listi potekali na ravni generalnih sekretarjev teh strank. Uradnih izjav niso dajali, neuradno pa je glede sodelovanja in skupne liste še vse odprto.

Vse tri stranke so se sicer zavzele za oblikovanje skupne liste, vendar je težji del uskladitev vrstnega reda kandidatov na njej. LMŠ naj bi zahtevala prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. Ali je pripravljena popustiti in stopiti korak nazaj, v tej stranki uradno niso pojasnili.

Cerar je na pogoje LMŠ že pred tedni pomenljivo odgovoril, da je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih. SAB pa se o pogojih LMŠ javno še ni izrekla. Počakala bo na srečanje predsednikov, končno besedo o sodelovanju bodo imeli organi stranke.

Tudi o imenih kandidatov je bolj malo govora, razen v SMC, kjer se med najverjetnejšimi omenja nekdanjega ministra Petra Gašperšiča in evropsko komisarko Violeto Bulc.

Naši viri pa opozarjajo, da verjetno ne bo ostalo samo pri skupnem nastopu na evropskih volitvah, pač pa bi se lahko omenjene stranke združile, s čimer bi nastala nova LDS. Spomnimo: leta 1994 so se pod Drnovškovim okriljem zbrali liberalni demokrati iz nekdanje ZSMS, nekdanji Zeleni Slovenije, del socialistov ter nekdanja frakcija Slovenske demokratične zveze. Na združitvenem kongresu na Bledu sta svojo vlogo takrat odigrala tako Milan Kučan kot Niko Kavčič 

Zadnje novice

Sorodne vsebine