-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ali bodo reševalni prevozi še vedno dostopni za vse bolnike?

Kako bo ministrstvo za zdravje odgovorilo na očitke, da je država nekaterim bolnikom ukinila kritje stroškov za prevoz na zdravljenje?

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na ministra za zdravje naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s prevozi z reševalnimi in drugimi vozili. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

V medijih je mogoče zaslediti, da naj bi bili po sprejemu novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v primeru prevoza z reševalnimi in drugimi vozili kriti le stroški poti do najbližjega kraja zdravljenja določene bolezni. Na ta način naj bi se število ne nujnih prevozov zmanjšalo, kar so že opozorili tudi izvajalci teh storitev. Eno izmed podjetij, ki nudi tovrstne prevoze, je tako moralo odpustiti že skoraj polovico svojih voznikov. Kljub temu na zavodu za zdravstveno zavarovanje, pravijo, da se je pravica do ne nujnih prevozov pravzaprav razširila, saj da je sedaj veljala le ob delovnikih.

Na drugi strani pa je v medijih lahko zaslediti tudi zgodbe posameznikov, ki so odvisni od teh prevozov, med njimi so bili izpostavljeni pacienti s področja ortopedije in onkološki bolniki, pa tudi bolniki, ki imajo specialistične preglede več kilometrov stran od kraja njihovega stalnega bivališča in ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo peljati z javnim prevoza, po drugi strani pa bi morali za storitev ne nujnega prevoza dodatno plačati. Strožja pravila bi lahko najbolj prizadela med drugim prebivalce odročnih krajev in tudi bolniki sami že opozarjajo na neenakovredno stanje. 

Glede na vse navedeno me zanima:

1. Ali ministrstvo meni, da je pravica do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili pri nas ustrezno urejena?

2. Ali držijo navedbe, da je bil spremenjen pravilnik, po katerem bodo morali bolniki, ki so odvisni od ne nujnega zdravstvenega prevoza, te storitve dodatno plačati?

3. Ali so poleg omenjenih sprememb v zvezi z ne nujnimi prevozi v noveli pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja še kakšne druge spremembe, ki vplivajo na pravico bolnikov do prevoza?

4. Veliko bolnikov se iz Prekmurja, Koroške in drugod vozi na zdravljenje v Ljubljano, ali pa v Izolo, Jesenice, saj se le v nekaterih večjih središčih izvajajo določene zdravstvene storitve. Prav tako so nekateri bolniki doma iz bolj odročnih krajev in jim je ne nujni sanitetni prevoz olajšal dostop do zdravstvenih storitev. Ali nova pravila predvidevajo, da bodo morali starejši in socialno ogroženi, kljub slabemu socialnem statusu, ne nujne prevoze dodatno plačati? 

5. V medijih je zaslediti tudi trditev, da noben predpis s področja zdravstvenega zavarovanja ni določal, da bi bil socialni status zavarovanca ključen za odločitev za prevoz. V kolikor omenjena navedba drži, ali ministrstvo razmišlja o morebitnih  ukrepih, kjer bi se pri odločitvi za ne nujni prevoz upoštevalo tudi socialni status zavarovanca?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine