11.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 3 oktobra, 2022

Ali bo Igor Zorčič odstopil še pred glasovanjem o razrešitvi?

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Po nekaterih informacijah naj bi Igor Zorčič še danes odstopil kot predsednik Državnega zbora, prebegli ex poslanci stranke SMC in Jurij Lep (napol stranka DeSUS), pa naj bi zadržali svoje pozicije v delovnih telesih državnega zbora. “Kompromis,” je zapisal novinar Bojan Požar. Sami smo informacijo objavili že v soboto, kot nam je takrat povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, naj bi se v torek na kolegiju zgodil kompromis. A po pogovorih z opozicijskimi in koalicijskimi poslanci je verjetnejša možnost, da do sprememb ne bo prišlo.

V našem mediju smo pred dnevi poročali, da med koalicijskimi poslanci in delom leve opozicije v Državnem zboru prihaja do končne pomiritve sil. Takrat nam je vodja poslanska skupine SD Matjaž Han zaupal, da pomiritev med obema stranema pričakuje na današnji seji kolegija predsednika Državnega zbora. Informacija je veliko bolj verjetna, ker sta enako ugotovitev objavila na družbenem omrežju Twitter novinar Bojan Požar in urednik oddaje Danes ob 18h Mirko Mayer.

Zato smo poklicali nekaj opozicijskih in koalicijskih poslancev. Naši viri iz opozicije sporočajo in upajo na dogovor s koalicijskimi poslanci. Pričakujejo, da bodo štirje sveži nepovezani poslanci ostali v svojih delovnih parlamentarnih telesih, a temu nasprotuje koalicija. Tako je sedaj po naših informacijah skoraj jasno, da do dogovora ne bo prišlo. S tem pa bo na parlamentarnih hodnikih še naprej pestro dogajanje.

 

Zagovorniki Zorčiča upajo, da bodo njihovi predlogi o nepovezanih poslancih sprejeti. Ostali si ne nameravajo premisliti
Levi del opozicije tako pričakuje, da jim bo danes uspelo s predlogom, da poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić, Jurij Lep in Janja Sluga zadržijo mesta delovnih parlamentarnih teles. Gre predvsem zato, da bi s takšno postavitvijo imeli nasprotniki vlade, večino. A vse kaže, da so pri tem kršili pravila poslovnika DZ, zato njihov predlog ni bil uspešno izglasovan.

Po naših informacijah se predstavniki ljudstva, ki večinsko podpirajo vladne predloge, tudi tokrat ne nameravajo premisliti. Zagotavljajo, da bodo glasovali enako kot prvič. Tekom današnjega dne bodo poslanci DZ odločali o tem, ali bodo nepovezanim poslancem dovolili ostati v njihovih delovnih parlamentarnih telesih ali ne. Vse kaže, da ne. Ob tem so povedali, da bi se pod točko razno radi dogovorili, kdaj bodo drugič glasovali o odstavitvi Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine