0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ali bo današnje srečanje notranjh ministrov v Portorožu na temo migracij prineslo kaj koristnega?

V Portorožu danes poteka srečanje notranjih ministrov držav Salzburškega foruma, ki ga bo vodil slovenski minister Boštjan Poklukar. Posvečajo se migracijam in upravljanju meja ter določanju izhodišč za prihodnjo celovito politiko EU na tem področju. Govorili naj bi tudi o prihajajočih izzivih na področju notranje varnosti, Slovenija ni podprla posodobljene agencje.

Migracije in varnostna politika so v ospredju v razprav tako Salzburškega foruma kot celotne EU. Vprašanje migracij močno deli države članice EU, ki v tem mandatu niso dosegle dogovora o reformi skupnega azilnega sistema. Najbolj sporen del reforme so obvezne kvote za porazdelitev beguncev v času resne migracijske krize, ki ostro delijo članice unije.

V Portorožu je pričakovati tudi pogovore o izvajanju sistematičnega nadzora na notranjih mejah schengenskega območja. Šest evropskih držav, med njimi Avstrija, ga sistematično podaljšuje vsakih šest mesecev, ker da zunanja meja EU oz. schengenskega območja ni ustrezno varovana.

Zavarovanje zunanjih meja EU je sicer eden ključnih problemov pri reševanju migrantske problematike. Pogajalci Evropskega parlamenta in držav članic EU so konec marca dosegli dogovor o vzpostavitvi nove stalne enote 10.000 pripadnikov evropske mejne in obalne straže do leta 2027. Dogovor o krepitvi evropske mejne in obalne straže, naslednice agencije za zunanje meje Frontex, vključuje tudi skupino za hitro posredovanje na meji.

Slovenija kompromisa o vzpostavitvi posodobljene agencije sicer ni podprla, ker ocenjuje, da končni dogovor ne prinaša zadostne dodane vrednosti ukrepa.

Salzburški forum je bil ustanovljen leta 2000 na podlagi avstrijske pobude, njegove članice pa so Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. S 1. januarjem je predsedovanje tej pobudi prevzela Slovenija. Prednostne teme tega predsedovanja so povezane s področjem zaščite prič, okoljsko kriminaliteto in policijskim delom v skupnosti s poudarkom na sobivanju v večkulturnih skupnostih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine