1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Aleš Primc: “Današnji protest je še pomembnejši, saj se bomo borili za temeljno demokracijo v Ljubljani!”

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Mestni svetnik Aleš Primc poziva k udeležbi na današnji protest in sicer ob 14.30 pred Mestno hišo v Ljubljani. V teku pa je tudi podpisovanje peticije proti gradnji nezakonitega in nevarnega kanala C0 – čista pitna voda je vseslovenski problem, zato so k podpisu vabljeni prav vsi.

Svetnik Mestne občine Ljubljana Aleš Primc vabi že na tretji protest, ki bo potekal pred Mestno hišo v Ljubljani. Geslo protesta je “Proti nasilju, za zdravnike, za čisto pitno vodo”. “Vse prebivalke in prebivalce Slovenije, ki se zavedate, kako pomembna je čista pitna voda, brez katere ne moremo in ne dovolimo, da jo kdorkoli uničuje, lepo vabim pred ljubljansko mestno hišo,” je v oddaji Tema dneva dejal Primc.

Primc je župana Zorana Jankovića ocenil kot trmastega otroka oziroma kot človeka, ki se je odločil, da bo svoje interese izpeljal do konca – pa četudi na škodo vseh drugih. “To je popolnoma neprimerno in nedopustno, tega ne smemo dovoliti,” je poudaril Primc. Kdaj bo prišlo do katastrofe, se ne da napovedati, vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da kanalizacijska cev, po kateri se bo pretakalo na tisoče in tisoče kubikov kanalizacijskih odplak, pomeni trajno grožnjo, ki se z leti le še povečuje. Gre za izredno nevarno zadevo, ki je ne smemo dopustiti.

Gre za grožnjo zajetju, ki predstavlja 90 odstotkov vode v Ljubljani – kar lahko predstavlja tudi grožnjo zdravstvu
Izkazalo se je, da državne in občinske institucije ne opravljajo svojega dela. Inšpekcija bi morala že zdavnaj zapreti to gradbišče – saj nima vseh gradbenih dovoljenj in okoljevarstvenega soglasja. Slednjega Janković očitno niti noče narediti, kar je po besedah Primca od nedavne seje za peticije, človekove pravice in enake možnosti povsem jasno.

V podpisovanju je tudi peticija za zaščito čiste pitne vode in proti gradnji nevarnega in nezakonitega kanalizacijskega kanala čez najboljše zajetje čiste pitne vode. “Povabite čim več ljudi k podpisu, saj bomo le z našo aktivnostjo in vztrajnostjo dosegli, da bomo v bodoče pili čisto pitno vodo,” je dejal Primc in povabil vse k podpisu v elektronski ali fizični obliki. Vse informacije najdete na spletni strani glaszaotrokeindruzine.si.

Za temeljno demokracijo v Ljubljani
To pa ni edino, kar se bo dogajalo v ponedeljek. Primc je namreč predlagal tudi spremembe poslovnika, in sicer zaradi 106. člena, ki določa, da lahko večina opoziciji kadarkoli prepove razpravo o katerikoli temi, kar je Jankovič zlorabil že na prvi seji Mestnega sveta, to pa je skregano s prakso v demokratičnih državah. S tem členom je ljubljanski župan Zoran Janković uspel prepovedati razpravo o katastrofalnem stanju zdravstva v Ljubljani. Na tej seji pa bo večina mestnih svetnikov in svetnic ta člen lahko črtala, zato je današnji množični shod še toliko pomembnejši. “Ker se bomo borili za temeljno demokracijo v Ljubljani,” opozori Primc in dodaja, da ni dovolj nestrinjanje, pomembno je aktivno delati na tem, da se omenjeni načrti v teku preprečijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine