-0.5 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Aleš Hojs: Stranka SDS je edina, ki je v svoj statut zapisala, da nihče, ki opravlja funkcijo znotraj stranke, ne more sedeti v nadzornih svetih

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

“Šele vlada Janeza Janše je bila tista, ki je omejila število nadzornih svetov, v katerih lahko sedijo posamezniki,” poudarja podpredsednik stranke SDS in minister Aleš Hojs in dodaja, da je vladajoča stranka tudi edina, ki je v svoj statut zapisala, da nihče, ki opravlja funkcijo znotraj stranke, ne more sedeti v nadzornih svetih.

Podpredsednik SDS Aleš Hojs se je v četrtek udeležil soočenja na največji mreži regionalnih spletnih medijev, ki jo sestavljajo Ljubljanainfo.com, Sobotainfo.com, Mariborinfo.comPtujinfo.com in osrednja pomurska televizija TV Idea. Na začetku soočenja so kandidati za državnozborske volitve spregovorili o stanovanjski problematiki mladih. Podpredsednik stranke Aleš Hojs je povedal, da so v Slovenski demokratski stranki mnenja, da je eden največjih težav neurejenost zemljiške politike v lokalni skupnosti. “Torej, vidimo, kdo vodi Ljubljano že več kot 15 let, in vemo, čigavi prijatelji v Ljubljani lahko gradijo,” je dejal Hojs.

Hojs je poudaril, da si večina mladih želi lastna stanovanja, zato je vlada Janeza Janše pod vodstvom SDS sprejela zakon o stanovanjski jamstveni shemi, ki bo omogočal, da bodo mladi vzeli kredit, da bodo prišli do lastnih stanovanj. “Naslednji korak pa bo uresničili, da bodo del tistih obveznosti, tisti, ki si bodo ustvarili družino, oproščeni. Torej zmanjšala se jim bodo števila let, ko bodo odplačevali kredit,” je še poudaril minister.

V nadaljevanju soočenja so se dotaknili električnih avtomobilov in njihove uporabe. Pri tem je Hojs dejal, da je po njegovem mnenju prav pri električnih avtomobilih pred nami velik izziv predvsem zaradi dosega teh avtomobilov, kakor tudi zaradi tega, kam in kako bomo skladiščili odpadne baterije. “Seveda je nek končni cilj vseh nas zeleno, digitalno in seveda električno, pri čemer pa bi poudaril, da moramo biti pri tem prehodu izjemno previdni,” je dodal Hojs. Pri vprašanju o kriptovalutah in trgovanju z njimi pa je poudaril, da je sam bolj konservativen, saj se drži reka, da je raje tretjina denarja v zlatu.

Kandidati so se na soočenju pogovarjali tudi o električni energiji in nadomestljivih energetskih virih. Podpredsednik SDS Hojs je rekel, da je Slovenija s svojimi tremi stebri, torej s termoelektrarno, jedrsko elektrarno in elektrarnami na vodah skoraj energetsko pokrita. “Zato se je vlada pod vodstvom SDS odločila, da glede na to, da sami proizvedemo dovolj energije v teh težkih časih, drastično zmanjša ceno energije, ki je znižana v dveh segmentih: skozi omrežnino in skozi samo ceno elektrike. Državljani lahko že v teh dneh sami izkusijo, kako vlada intervenira.” Po besedah Hojsa je jasno, da v časih, ko je potrebna intervencija, vlada to izvaja in bo izvajala ne zgolj na energetskem področju, temveč tudi na kmetijskem, tudi pri cenah naftnih derivatov, kajti vloga države je nesporno v tem segmentu izjemno pomembna. Hojs je dejal, da je prebivalcem treba zagotoviti ne občutenje težav, ki jih povzroča svetovna globalna energetska kriza. Slovenija je po mnenju podpredsednika SDS na tem področju na dobri poti.

Čakalne vrste v zdravstvu so pereč problem, s katerim se Slovenija sooča že nekaj let. Na vprašanje, kako se z njimi soočiti, je Hojs dejal, da je javno zdravstvo tudi tisto zdravstvo, ki ga izvajajo privatniki s podeljeno koncesijo. Nihče ne sme čutiti razlike in se tudi ne, ali pride v javni zdravstveni doma ali k nekomu, ki ima podeljeno koncesijo. “Torej naša ideja je, da se število koncesij glede na to, da interes je, poveča,” je poudaril Hojs. Nadaljeval je, da moramo slovenskemu zdravstvu zagotoviti to, da bodo ljudje prosto izbirali zavarovalnice, da se monopol zdravstvenih zavarovalnic razbije. “Ljudje morajo imeti prost dostop do tistih, ki delajo v javnem sektorju, ne glede na to, ali so to koncesionarji ali tisti, ki delajo v javnem zavodu,” je zaključil.

Ob koncu soočenja so se dotaknili še sodelovanja med političnimi strankami. Podpredsednik SDS je povedal, da je predsednik SDS Janez Janša vsakič, bodisi na mestu predsednika vlade bodisi v opoziciji, ponudil roko sodelovanja vsem. “Nekateri so to roko sprejeli, nekateri, ki so izključujoči, je niso.” Dodal je še, da Slovenska demokratska stranka ne bo temeljila na izključevanju.

V petek je potekalo predvolilno soočenje na Kanalu A, ki se ga je v imenu stranke SDS udeležil Aleš Hojs. Predstavniki strank so razpravljali o razmerah na slovenski medijski sceni, stanju v pravosodju in pravne države nasploh ter kadrovanju. Na soočenju so sicer sodelovali še predstavniki strank NSi, Povežimo Slovenijo, LMŠ, SD in Levice. Soočenje se je začelo z debato o stanju medijske svobode v Sloveniji. Voditelj oddaje je izpostavil poročilo ameriškega “State Departmenta” oz. ameriškega zunanjega ministrstva, na katero se je podpredsednik SDS odzval, da je bil v preteklih dveh letih deležen množice lažnivega poročanja in da živimo v novi dobi, v kateri se lahko politiki odzovejo na lažniva poročanja medijev na družbenih omrežjih, kot je Twitter. Izpostavil je tudi politično pristranskost novinarjev. “Novinarji so v pretežni meri še vedno instrumentalizirani s strani kolegov bivše levice,” je bil jasen. Demantiral je tudi izjavo voditelja soočenja, da se doslej v Sloveniji še nobenemu novinarju ni skrivilo lasu. Tu je spomnil na incident, ko je raper in politični aktivist napadel snemalca novinarske hiše Nova24TV in mu ukradel kamero. V času protestov se je zgodil še en napad na t. i. novinarja “svobodnjaka”. Krivca so sicer policisti kasneje našli.

Treba je okrepiti tožilstvo, policijo, narediti finančno policijo
Debata je tudi tekla o poročilu KPK o poteku nabav medicinske opreme v času epidemije in v času, ko je nekdanji predsednik vlade zapustil popolnoma prazna skladišča medicinske opreme. Notranji minister Hojs je povedal svoje načelno mnenje o KPK. V začetku razprave je spomnil, da ga je v času tega mandata stranka Levica obtožila, da je s prodajo parcele pridobil protipravno premoženjsko korist in da ga je KPK oprala kakršnih koli indicev krivde. Ne glede na to je dejal, da je KPK nepotreben organ, slepo črevo slovenske družbe. “Potrebno je okrepiti tožilstvo, policijo, narediti finančno policijo, ne pa nekega političnega organa, ki daje načelna mnenja,” je bil jasen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine