26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(VIDEO) Aleš Hojs mnenja, da je zaradi odločitev ustavnega sodišču umrlo na desetine ljudi

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“Ustavno sodišče je dejalo, da ne more biti, ni krivo za trenutno epidemiološko situacijo, kar nakazuje na slabo vest sodnikov in potrjuje dejstvo, da so oni v veliki meri krivci za to, kar imamo danes, in če je bil naš prvi namen zmanjšanje števila umrlih, potem ni važno, v kateri obliki je neka prepoved zapisana. Zaradi takih odločitev sodišča je umrla desetina in desetina ljudi,” je izpostavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs eno ključnih problematik, vezanih na neskladnost vladnega odloka o pogoju PCT z ustavo. Hojs je o stroških, nastalih z neprijavljenimi protesti, obljubil, da jih bo od organizatorjev tudi izterjal.

Ustavno sodišče je presodilo, da je vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj “preboleli ali cepljeni”, neskladen z ustavo, saj za to ni ustrezne zakonske podlage. Sodišče naj bi po besedah Aleša Hojsa trdilo, da sam vsebinski del ni problematičen,  saj ni nesorazmernih omejitev človekovih pravic, in da je za to potrebna zakonska podlaga. “Zakaj se zakonske podlage ne uredi, če je to problem?”, je Aleša Hojsa uvodoma povprašal voditelj Teme dneva Luka Svetina

“Vlada je zakonsko podlago pripravila, vložila v državni zbor, kjer mu je nasprotovala opozicija z grožnjo, da bodo zakon,  v kolikor bi bil sprejet, rušili na referendumu. Lahko si predstavljate, koliko časa tak referendum traja, zaradi zakonskih rokov ne bi uspel,” je pojasnil Hojs, ki je skritiziral tudi “počasnost” sodišča in nekooperativnost opozicije, “imamo parlament, kjer opozicija noče delati dlje kot do 10. ure zvečer, ker recimo predsednik državnega zbora legalne in legitimne sklepe odbora, ki so bili sprejeti po 10. uri, noče več uvrstiti na sejo državnega zbora, to da bi s tako opozicijo in takim sodiščem lahko kaj hitreje speljali stvari kot z odloki, je nemogoče.”

Slovenci ne podpirajo divjanja po ulicah na njihov račun

V nadaljevanju pogovora, ki je omenjal sobotne izgrede, ki so se kar hitro razpustili po ukrepanju policije, voditelja zanima, kar zanima marsikaterega državljana, in sicer: “Zakaj se nikomur nič ne zgodi, ko se na nek način dela škoda, vi ste javno predlagali, naj se oglobi organizatorje protestov, vendar opozicija zopet nasprotuje s tem, da ni zakonske podlage za to?” Minister je odgovoril: “Povedal sem zgolj to, kar omogoča zakon o organiziranjih in zbiranjih, gre za tiste stroške, ki jih je policija “defacto” zaradi tega, ker se nekdo eno leto ali več spreneveda, da ni organizator, zaračunala, in mislim, da je vesoljni Sloveniji jasno, kdo je ta organizator, g. Jenull, Stevanović, ga. Prošek, Jarc.” Hkrati doda, da opozicija brani in daje potuho organizatorjem protestov. Zatrjuje, da je to njegova zakonska dolžnost in da bo stroške od organizatorjev izterjal, če bo za to zakonska podlaga, in da se o tem že pogovarjajo z državnim odvetnikom. 

“Mislim, da velika večina Slovencev podpira tako stališče, saj medtem ko ob dveh gospodje “afne guncajo” po ljubljanskih cestah, delajo stroške policiji, nekdo dela, vzgaja otroke, se udejstvuje v kulturnih društvih.” O tem, kdo bi moral nositi stroške policije zaradi škode, nastale med protesti, pa imajo tudi Hojsovi sledilci na družbenih omrežjih svoje mnenje, saj so v kratki anketi, ki jo je Hojs objavil, izglasovali, da bi morali stroške protestov nositi organizatorji protesta oziroma PR služba organizatorjev, televizija POP TV.

Minister ponosen na delo policije, obljubi tudi odpravo plačnih razlik
Poleg izrečene pohvale policistom je Hojs ponosen, da so v tem mandatu skupaj odpravili nesorazmerne plačne razlike, da je bila policistom priskrbljena oprema, ki je slovenska policija v svoji zgodovini ni imela, kar kaže na dejstvo, da so dogovori lahko uspešni tudi brez posredovanja sindikatov, o katerih Hojs pove: “Nihče od teh policijskih šefov, sindikatov ne dela nič drugega kot zgolj sindikalno delo, kar je po moje celo v nasprotju s kolektivno pogodbo, ampak to bomo razrešili v naslednjem mesecu, dveh, treh.” Pove tudi, da se mu 
odločitev direktorja policije v zvezi z opominom sindikalnemu vodji zdi upravičena in pri tem zanika kakršno koli vpletenost v to, saj se v delovno-pravna razmerja med policisti in delodajalci ne vmešava. 

Foto: Nova24TV

Hojs še sklene, da se uspešno odvijajo tudi dogovori o boljši komunikaciji in izmenjavi podatkov v boju proti organiziranemu kriminalu, terorizmu in upravljanju migracij, pred kratkim pa je bil podpisan tudi sporazum z ministrom Črne gore o konkretnem sodelovanju pri preprečevanju tihotapljenja ljudi oziroma odkrivanju storilcev kaznivih dejanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine