17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Alenko Bratušek je na laž postavil celo medij, ki KUL-u sicer “drži podporo”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Na sinočnjem soočenju je bilo izrečenih mnogo puhlic – od tega da je Robert Golob napovedal, da bo po volitvah naredil koalicijo s civilno družbo, ki bo namesto njega pisala zakone, do besed Tanje Fajon, češ da je janšizem zelo nevarna ideologija. “Ta vlada je vzela dostojanstvo ljudem. Socialni demokrati smo braniki socialne pravičnosti in demokracije,”  je dejala, ob tem pa napovedala višjo obdavčitev premoženja. Nekatere trditve pa so bile namenjene izključno zavajanju – na nekatere je opozoril celo portal 24ur v rubriki “Dejstva”. 

Na POP TV-ju je včeraj potekalo predvolilno soočenje, soočenja so se udeležili prvaki strank SD, LMŠ, Levica, Konkretno, SAB, Gibanje Svoboda in NSi ter podpredsednik stranke SDS – premier Janez Janša je bil namreč v Zagrebu na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in ga zato na soočenje ni bilo. Kot po navadi, je bilo mnogo zavajanja in laži predstavnikov levosredinskih strank – zanimivo pa je, da so tudi na portalu 24ur preverjali dejstva in na nekatere “zmote” celo opozorili. Seveda ne na vse.

Alenka Bratušek je napačno navedla dva podatka, in sicer, da vinjeta stane 120 evrov, liter bencina pa 1,7 evra. Letna vinjeta namreč stane 110 evrov. Vlada je sredi meseca zamrznila tudi cene pogonskih goriv. Liter 95-oktanskega bencina znaša 1,503 evra – tako so Bratuškovo popravili kar na 24ur, kar je presenetljivo. To, da Bratuškovo “ruši” 24ur, po besedah Domna Cukjatija kaže, da so se strici odločili, da stranko SAB enostavno likvidirajo. “Čimprej, da bo šlo manj glasov v nič. Spoznali so, da je pet identičnih strank preveč – tako pač dela mafija,” je še komentiral.  No, na sinočnjih soočenjih pa je bilo še precej drugih zavajanj in laži, na katere POP TV-jevci niso opozorili.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon ima v navadi, da veliko govori, a bore malo pove. Tudi tokrat ni bilo nič “drugače”. “Situacija je resna. Vlada nima načrta, kako se spopadati s posledicami vojne v Ukrajini. Solistične akcije PV, neusklajene znotraj EU in NATO, vodijo v dodatne konflikte in ogrožajo varnost Slovencev,” je dejala in med drugim ponovila svojo laž, češ da je šel premier v Kijev kar tako, na lastno pest. Jasno je, da se to ne more zgoditi, sploh pa ne, da to storijo kar trije premierji. V nadaljevanju je dejala, da vlada dela neustrezno. EU je sprejela večstomilijonski paket pomoči kmetijstvu, slovenska vlada pa po njenih besedah še nima načrta. Zatrdila je, da SD ima načrt in za oskrbo s hrano predlagajo nadzor cen v celotni prehrambeni verigi, subvencioniranje surovin za kmetijstvo, prednostni odkup in prepoved izvoza hrane. “Prvič v dolgoletni zgodovini je vlada RS namenila 300 milijonov za kmeta! Kmet bo tako lažje kupil opremo za kmetovanje. Kmetijski proizvajalci bodo ceneje kupovali goriva. Energetsko potratna podjetja bodo plačevala manj za energijo, kot sicer,” je zapisal Zdravko Počivalšek in dodal, da je vse našteto namenjeno višji ravni samooskrbe.

“Janšizem je zelo nevarna ideologija. Ta vlada je vzela dostojanstvo ljudem. Socialni demokrati smo braniki socialne pravičnosti in demokracije,” je Fajonova uporabila še nekaj svojih utečenih floskul, v nadaljevanju pa je razpredala o tem, da je svet postal nepredvidljiv in nevarnejši. “Več orožja ne pomeni več miru. Konflikte je treba umirjati, ne poglabljati. Zakaj Slovenija namesto vojaškega odposlanca ni raje v Ukrajino poslala koordinatorja za humanitarno pomoč? Tako bi res lahko pomagali,” je bila kritična. Tudi nekateri mediji so napačno poročali o oboroženi vojaški diplomatski misiji, Boštjan Lesjak je namreč začasni odpravnik poslov RS, dejstvo, da ima vojaški čin, pa ne pomeni, da je tja odšel kot vojak. Tudi sicer je vlada oziroma zunanji minister delal vse po črki zakona.

“Z vzhoda prihajajo ženske in otroci. Moških med 18 in 60 let ne vidite. Prihajajo v Slovenijo prek mejnih prehodov. Z juga je prišlo veliko mladih moških. Malo prek mejnih prehodov. To so dejstva in nikakršna vrednostna sodba,” je napisal obrambni minister in predsednik stranke NSi Matej Tonin, ki smo mu očitali, da njegove besede v soočenju ne držijo – po podatkih Ministrstva za notranje zadeve  je namreč Slovenijo prečkalo več žensk in otrok, skoraj 53 odstotkov, medtem ko je bilo moških dobrih 47 odstotkov.

Bratuškova je – tako kot vedno – povedala, da smo zadolženi, kot še nikoli, in da naslednjo vlado čakajo zelo težke odločitve. Kot se še dobro spomnimo, ima sama na tem področju kar nekaj izkušenj in bi bilo varneje, da pri odločanju na finančnem področju ne bi imela več besede. Sicer pa so tudi glede njenih besed na portalu 24ur zapisali, da ne držijo: “Javni dolg je bil po zadnjih dostopnih podatkih za leto 2020 v absolutnih številkah največji doslej, in sicer 37,4 milijarde evrov. V odstotkih BDP je bil že višji: leta 2015 je znašal 82,6 odstotka BDP, leta 2020 pa 79,8 odstotka BDP. V absolutnih številkah se je najbolj povečal od leta 2012 do 2013 – za 6,1 milijarde evrov,” so navedli. Poslanec Tomaž Lisec pa je na Twitterju komentiral, naj bo gospa ‘5 miljard sem zmetala (tudi v tajkunske) banke’  raje tiho.

Robert Golob, ki je, sodeč po anketah, največji tekmec SDS in Janeza Janše, je bil razočaran, da se s premierjem še nista uspela soočiti. Dejal je, da ne verjame v naključja. “Zagotovo gre za načrt,” je zarotniško namignil in ob tem izrazil upanje,  da bo “Janša vendarle zbral pogum in se udeležil kakšnega soočenja.” Dejstvo, da sam zavrača udeležbo na Planetovih soočenjih, je seveda pozabil omeniti – a glede na to, da se je menda včeraj na soočenjih pritoževal, zakaj ga sprašujejo izven scenarija, je razumljivo, da noče nastopati v medijskih hišah, kjer mu vnaprejšnjega scenarija niti ne bi pripravili. Nekoliko bolj nerazumljivo pa je, da besede o “napačni” dohodninski reformi in tem, da je treba dati tistim, ki nimajo, prihajajo iz ust nekoga, ki je v zadnjih letih zaslužil po 250 tisoč evrov bruto – kar je izpostavil notranji minister Aleš Hojs. Nato sta se zapletla v pogovor glede plač – ob čemer je Golob ponovno dokazal, da ima težave pri razlikovanju med bruto in neto – morda pa je on narekoval portalu 24ur, kjer so pri Golobovi plači ravno tako zamešali obe postavki.

Tudi Marjan Šarec ni razočaral s svojimi praznimi marnjami. Poudaril je, da so trditve, da je opozicija kadarkoli nasprotovala ukrepom, laž. “Mi smo vedno podpirali, tudi cepljeni smo,” je dejal. V resnici je seveda čista laž to, da opozicija nikoli ni nasprotovala ukrepom. Vsi se namreč spomnimo plakatov stranke SD, s katerimi so pozivali k šoli brez mask. Da o udeležbi na protestih in kritiki vsake poteze aktualne vlade niti ne izgubljamo besed. Je pa res, da so se v stranki LMŠ kar potrudili kritizirati bolj vlado in ne neposredno njenih ukrepov. Njegove ideje po “normalizaciji” je za 24ur komentiral tudi dr. Samo Bardutzky s pravne fakultete, ki je opozoril, da so pogosto zakonske določbe, ki varujejo funkcionarja pred predčasno razrešitvijo (razen v primeru, kadar je izpolnjen kateri od zakonsko določenih pogojev), namenjene sistemskemu varovanju neodvisnosti institucije ter dodal, da bo se bo moralo ravnati pri spreminjanju kadrovskih odločitev zelo previdno.

Golob je ponovno napovedal odstranitev ograje s slovensko-hrvaške meje. Tudi Luka Mesec je dejal, da je ograjo treba z meje odstraniti, ker je razlikovanje med begunci “navaden rasizem”, ograja na meji pa “največja sramota v zgodovini Slovenije”. Fajonova se je strinjala s podrtjem ograje, Počivalšek pa je opozoril, da ne smemo mešati ekonomskih migrantov in beguncev. “Fajonova je za podrtje ograje, tudi Golob je to napovedal. Postavila jo je levosredinska vlada. Močno samokritični so nenadoma pred volitvami,” je komentiral odgovorni urednik Siola Peter Jančič.

Si kdo želi, da mu država pobere še več?
Predsednik stranke Konkretno je poudaril, da je cilj mir čim prej. “Podpiramo vse diplomatske akcije, ki bodo hitro pripeljale do tega cilja. Postavili smo se na stran miru. Smo pa strogo proti grobim kršitvam mednarodnega miru in to ruska agresija na Ukrajino je,” je dejal. Glede krize je izpostavil, da smo iz nje prišli kot zmagovalci.  Z 10. protikoronskimi zakoni je vrhunsko gospodarsko pridelalo 8,1 odstotno gospodarsko rast. Fajonova je bila kritična tudi do zakona o dohodnini, ki po njenem mnenju še poglablja neenakost v družbi. “Vsi Slovenci bodo imeli višje plače zaradi zakona o dohodnini,” je dejal Počivalšek in pojasnil, da je hkrati treba razmisliti, kaj lahko naredimo, da bomo v Sloveniji opravljali delo, ki zahteva uporabo možganov. “Dvigniti moramo dodano vrednost. Prihodnost Slovenije niso mišice, ampak možgani. Gospodarstvo je motor, ki omogoča plače in pokojnine. V času digitalizacije je mogoče visoko plačana dela opravljati iz Beograda ali Ljubljane. Če želimo, da bodo ta ostala doma, je potrebno znižati obdavčitev. Temu lahko rečete, kakor vam paše. Važen je rezultat,” je še poudaril Počivalšek.

Medtem ko je gospodarstvo torej pozdravilo zakon o dohodnini, opozicija novelo ves čas kritizira. Nekdanji minister dr. Matej Lahovnik je dejal, da je logično, da je vlada sprejela mini reformo, saj bo to pripomoglo k zmanjšanju odhodov mladih strokovnjakov iz Slovenije. V sinočnjem soočenju pa je Golob postavil to reformo na glavo – tiste, ki več zaslužijo, bi dodatno obdavčil. Lahovnik se je na to odzval:  “V bistvu je to čisto navaden populizem, ki je pot v enakost v revščini za vse, zato ker se bodo preprosto najboljši kadri še bolj izseljevali iz Slovenije, ker nihče ne bo pristajal na to, da mu tako kot sedaj država pobere več kot polovico njegove bruto plače.”

“Danes berem, da naj bi Robert Golob, na včerajšnjem soočenju povedal, da bi on dohodninsko reformo obrnil na glavo, saj bi revnejše obdavčil manj, bogatejše pa še bolj. Sporočam mu, če je to res povedal, da takšno davčno zakonodajo imamo že skoraj trideset let. Revnejši so že sedaj obdavčeni manj, bogatejši pa bolj. Bogatejšim se jemlje skoraj pol tega kar zaslužijo, revnejšim pa nič ali pa praviloma največ 16 odstotkov. Zato mu predlagam, da vzame v roku davčne zakone, svinčnik, papir in računski stroj ter opravi izračune,” je na svojem blogu zapisal generalni direktor FURS-a Ivan Simič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine