25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Alenka Jeraj: V SDS podpiramo znižan DDV za knjige, to smo v preteklosti predlagali že večkrat

Znižanje DDV za knjige, časopise in publikacije smo v SDS predlagali že večkrat, vendar so leve vlade in koalicije naš predlog vedno zavrnile, danes pa z navdušenjem pozdravljajo enak predlog, ki so ga pripravile same.

 

Poslanke in poslanci so na današnjem nadaljevanju novembrske seje opravili drugo obravnavo sprememb zakona o davku na dodano vrednost, s katero se uveljavlja nižja, 5 odstotka stopnja davka za knjige, časopise, publikacije … Podpise za spremembo zakona smo prispevali tudi v poslanski skupini SDS, stališče pa je podala poslanka Alenka Jeraj.

V nadaljevanju objavljamo celotno stališče.

ALENKA JERAJ: Slovenija se uvršča med države z nadpovprečno visokim davkom na knjige in časopise. Podatki o trgu oziroma časopisnem knjižnem trgu kažejo, da je v Evropski uniji med letoma 2012 in 2016 naklada tiskanim dnevnim časopisom v povprečju padla za 21,2 %, v Sloveniji pa za kar 27,7 %. Prav tako je slabo stanje na področju slovenske knjižne produkcije, o čemer smo govorili tudi na eni izmed sej odbora za kulturo. Od leta 1991 do 2011 je knjižna produkcija naraščala, od leta 2011 pa se je izdajanje slovenskih knjig zmanjševalo. Leta 2016 je izšlo 5.319 slovenskih knjig, kar je 23,5 % manj kot sedem let prej, ko je izšlo največ knjig in brošur doslej.

Torej spremembo sprejemamo prepozno. Mi smo na to vsaj nekajkrat opozorili in vložili zakon, ki je bil večkrat zavrnjen. V koalicijski pogodbi vlade Marjana Šarca je navedeno, da bo koalicija omogočila ničelno stopnjo DDV za knjige, tudi elektronske in revije. Pričakovali bi, da bo na podlagi te zaveze pričela pogovore z Evropsko komisijo, da se spremeni direktiva Evropske unije oziroma dovoli izjemo, ker je možna samo najnižja stopnja obdavčitve, to je največ 5 %. V resnici je bilo to samo zapisano v koalicijski pogodbi, ni pa bilo resničnega namena, da se to realizira.

V letu in pol delovanja vlade nič v zvezi s to zavezo ni prišlo kot predlog v državni zbor, pač pa smo sedaj poslanci predlagali, da se v sistem obdavčevanja dobav blaga in storitev z DDV v Sloveniji uvaja posebna, nižja 5 % stopnja DDV za dobave, vključno s knjižnično izposojo knjig, časopisov in periodičnih publikacij. Na podlagi dopolnil na seji odbora se uvaja znižana stopnja tudi za elektronske knjige, časopise in publikacije. Vlada se strinja, da bi sprememba stopnje DDV v smeri dodatne nižje stopnje v višini 5 % za publikacije na fizičnih nosilcih imela javnofinančni učinek, ki bi bil lahko še obvladljiv. No, ob enakih predlogih SDS tega ni napisala, pač pa vsakokrat, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Kako pomembno je, kdo kaj predlaga, in da se v poslanski skupini SDS ne motimo, ko opozarjamo, da so predlogi zavrnjeni samo zaradi predlagatelja, dokazujejo naslednja dejstva.

V poslanski skupini SDS smo prvič vložili novelo zakona o DDV, v katerem smo med drugim predlagali znižanje stopnje DDV za knjige na 5 %, v prejšnjem mandatu, to je 016. 11. 2017. Določili smo dodatno, tretjo stopnjo DDV v višini 5 %, kamor smo uvrstili knjige, časopise, osnovne življenjske potrebščine, dobavo vode in elektriko. Poleg tega smo predlagali, da se ostali stopnji DDV, torej 22 % in 9,5 % vrneta na predkrizno raven na 20 % oziroma 8,5 %. Takrat vlada ni napisala, da bi nižja obdavčitev knjig imela javnofinančni učinek, ki bi bil lahko še obvladljiv, pač pa je napisala, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. In koalicijski poslanci, ki ste danes tako navdušeni nad znižanjem stopnje davka na knjigo na 5 %, ste takrat glasovali za to, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Nato smo zakon še enkrat ponovili čez mesec dni, to je 20. 12. 2017, odgovor vlade enak, koalicijski poslanci proti.

In ker smo pred letom in pol dobili novo vlado pod vodstvom Marjana Šarca, za katerega predvidevam, da ima malo več posluha za kulturo in knjiga kot njegov predhodnik, saj izhaja iz kulture, smo ponovno predlagali spremembo zakona o DDV, tudi zato, ker, kot sem rekla, je v koalicijski pogodbi vlade Marjana Šarca navedeno, da bo koalicija omogočila ničelno stopnjo DDV za knjige, tudi elektronske in revije. Novelo zakona smo predlagali 4. 10. 2018. Tudi tokrat smo poleg znižanja DDV za nekatere druge storitve predlagali znižanje DDV za knjige na 5 %. Tudi tokrat nismo bili uspešni. Vlada je podala mnenje, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo in koalicijski poslanci ste glasovali za to.

V poslanski skupini SDS podpiramo dobre rešitve, zato bomo zakon podprli. Si pa želimo, da v prihodnje ne bi bila podpora odvisna od tega, kdo kaj predlaga, pač pa da bi podpirali dobre rešitve. To je bistvo, da poslanci sprejemamo dobre rešitve, ne pa, da je podpora odvisna od tega, kdo jih predlaga.

Zadnje novice

Sorodne vsebine