22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Alenka Jeraj: Ukrepi vlade za pomoč samostojnim podjetnikom gredo v pravo smer

Vlada Republike Slovenije je v torek predstavila ukrepe zoper epidemijo koronavirusa, ki jih je združila v t. i. protikorona paket. Prvi odzivi tako javnosti kot strokovnjakov z najrazličnejših področij so pozitivni, z ukrepi so v veliki meri zadovoljni tudi predstavniki gospodarstva in sindikati. Da gredo vladni ukrepi v pravo smer, je prepričana tudi poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je za Nova24TV spregovorila o tistih ukrepih, ki se dotikajo samozaposlenih.

 

Slednje je kriza že močno prizadela, vlada pa jim prihaja na pomoč z naslednjimi ukrepi za čas krize: mesečni temeljni dohodek v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, prispevke za zdravstveno in pokojninsko blagajno nakazuje država, pravice zavarovancev in prihodki blagajn se ohranjajo, do odmere dohodnine za leto 2020 pa se odloži plačilo akontacije dohodnine.

Poslanka Alenka Jeraj še posebej pozdravlja oblikovanje strokovne ekipe, ki je za Vlado RS pripravila nabor ukrepov: »Imenovanje strokovne ekipe, ki je stvari bolj domislila, je zagotovo dobra pot, v poslanski skupini SDS podpiramo predloge Vlade RS, ki jih bomo v prihodnjih dneh tudi obravnavali v državnem zboru.«

V teh težkih časih se mnogi, ki jih kriza je ali še bo prizadela, obračajo tudi na poslance. »Tudi poslanci smo dobili 100, 200 elektronskih sporočil najrazličnejših podjetnikov. Potolažili in pomirili smo jih, naj počakajo na ukrepe, da nima smisla zapirati s. p., saj če je vlada z odloki zaprla njihove frizerske salone, lokale in podobno, bo zagotovo tudi poskrbela zanje. Nekateri so se v ihti odločili drugače, ampak nemogoče je v petih dneh pripraviti ukrepe, ki bodo na dolgi rok vzdržni,« je poudarila poslanka SDS.

Priprava tako celovitih ukrepov, ki jih v tem trenutku kriza terja od države, se po njenem mnenju ne more zgoditi čez noč, kljub temu pa je Vlada RS ukrepala kar najhitreje. Ukrepi so tako tudi dovolj premišljeni, da kasneje ne bodo terjali večjih popravkov. »Zato je bilo potrebno vključiti več strokovnjakov z različnih področij, pogledati na stvari celovito, da so potem ti ukrepi res učinkoviti in pravi, ne pa da bi jih morali čez nekaj časa popravljati,« je zaključila Alenka Jeraj.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine