9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Alenka Jeraj: So se po odstopu prejšnje vlade na ministrstvu za izobraževanje res dogajali samo »tekoči posli«?

Po nekaterih informacijah naj bi se na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ravno v času tekočih poslov dogajale spremembe pri sistemizaciji delovnih mest, saj naj bi se jih prekategoriziralo v višje nazive in plačne razrede.

 

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z napredovanji v času opravljanja tekočih poslov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

vladi Mira Cerarja je 20. marca letos zaradi odstopa prenehala funkcija, je pa do izvolitve nove vlade 13. septembra opravljala tekoče posle. V skladu s sodno prakso je pojem »tekoči posli« iz določbe 115. člena ustave nedoločen ustavnopravni pojem, ki ga je treba razumeti tako, da v tem času vlada oziroma minister sprejema samo nujne odločitve, ne začenja pa večjih in pomembnejših dejavnosti na novo, ne sprejema dokončnih političnih odločitev, razen tistih, ki so nujno potrebne za delovanje države, in ga je treba razlagati restriktivno. 

Po nekaterih informacijah pa naj bi se na področju Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ravno v tem času tekočih poslov dogajale spremembe pri sistemizaciji delovnih mest, saj naj bi se jih prekategoriziralo v višje nazive in plačne razrede (npr. na Zavodu RS za šolstvo). 

Zanima me:

1. Ali omenjene navedbe držijo?

2. Ali menite, da tovrstni posegi spadajo v okvir opravljanja tekočih poslov?

3. Prosim za podatke o napredovanjih v zavodih in institucijah, ki spadajo pod okrilje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za obdobje od 1. 4. 2018 do 31. 7. 2018.

Zadnje novice

Sorodne vsebine