18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Alenka Jeraj: Kakšne dejavnosti danes potekajo v izpraznjenih sobah nekdanje Pediatrične klinike v Ljubljani?

Ali ne bi bilo smotrno vse prostore nekdanje Pediatrične klinike preurediti za prostore negovalne bolnišnice?

 

Poslanka Alenka Jeraj je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z negovalnimi bolnišnicami.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

V pritličju stare stavbe Pediatrične klinike na Vrazovem trgu 1 se nahajajo prostori negovalne bolnišnice. Po nekaterih informacijah naj bi bili za prostore negovalne bolnišnice urejeni samo spodnji prostori, kjer se nahajajo negovalni oddelki. Ker naj bi bili prostori lepo urejeni, so prijetno okolje za bolnike, ki potrebujejo podaljšanje neakutnega zdravljenja z oddelkov UKC Ljubljana v smislu dodatne rehabilitacije in zdravstvene nege kot pripravljalno obdobje za vrnitev v domače okolje oz. v okolje doma starostnikov. Vendar pa naj bi bilo oddelkov premalo za vse, ki so tovrstnega zdravljenja potrebni.

Sprašujem vas, ali imate v načrtu prenovo celotne stavbe stare Pediatrične klinike v negovalno bolnišnico? Če da, kdaj, in če ne, zakaj ne?

Kakšne dejavnosti sedaj potekajo v ostalih izpraznjenih sobah nekdanje Pediatrične klinike? Menite, da bi bilo smotrno tudi ostale prostore klinike preurediti za potrebe bolnikov oziroma starostnikov? Verjetno to ne bi zahtevo veliko sredstev?

Ali sta bila opravljena analiza in razmislek, da se stara Pediatrična klinika nameni za dom starostnikov? Ste opravili analizo, ali je mogoče objekt obnoviti s pomočjo evropskih sredstev, namenjenih za starostnike in bolnike?

Koliko sredstev je predvidenih za prenovo stare Pediatrične klinike v negovalno bolnico ter koliko za ostale bolnišnice tovrstnega tipa po Sloveniji?

Koliko negovalnih bolnišnic je v Sloveniji in koliko je vseh skupaj kapacitet, namenjenih negovalnim oddelkom?

Kako ocenjujete situacijo na območju Slovenije kar zadeva negovalne bolnišnice? Ali ocenjujete, da je kapacitet zadosti, glede na to, da se število bolnih starostnikov, ki potrebujejo takšno nego, povečuje?

Zadnje novice

Sorodne vsebine