12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Alenka Jeraj: Bo ljubljanska občina preprečila nujno potrebno širitev rehabilitacijskega centra Soča?

V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi Mestna občina Ljubljana prodajala zemljišča, ki so predvidena za širitev Soče.

 

Poslanka Alenka Jeraj je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z Univerzitetnim rehabilitacijskim centrom Soča.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani minister!

Univerzitetni rehabilitacijski center (URI) Soča je eden najuglednejših zdravstvenih ustanov pri nas. Že skoraj 60 let skrbi za bolnike, ki imajo zaradi srčnega ali možganskega infarkta, kroničnih bolezni, prometnih nesreč ali drugih nezgod težave z gibanjem, čutenjem, spominom … V zadnjih letih se spopada s prostorsko stisko, zato že nekaj časa načrtuje širitev. Tako naj bi v prihodnjih letih v Soči zrasel objekt za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidek k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko – športni oddelek. Za vse to pa bi v Soči potrebovali tudi sosednja zemljišča, ki so v lasti ljubljanske občine.

Tu pa nastane problem. Kot smo lahko prebrali v medijih, bolniki, med katerimi so tudi otroci, širitve očitno ne bodo dočakali. Mestna občina Ljubljana (MOL) naj bi namreč zemljišča, predvidena za širitev Soče, prodajala. Na njih pa naj bi v prihodnjih letih zrasla luksuzna oskrbovana stanovanja. Mediji so še poročali, da naj bi se v ozadju zgodbe, v kateri bo najkrajšo potegnila Soča, skrivali zasebni interesi in iskanje dodatnih prostorov za dejavnost enega od zavodov, ki ga vodi mestni svetnik Liste Zorana Jankovića, pa četudi na račun Mestne otroške bolnišnice.

Še pred dobrim desetletjem pa so imeli na MOL z zemljišči ob Štajerski cesti drugačne načrte. Iz takratnega programa za ravnanje s stvarnim premoženjem je razvidno, da je bilo to območje namenjeno prostorskemu razvoju centra Soča. To je predvidel tudi edini urbanistični akt, ki je veljal za ta zemljišča.

Zemljišče je za Sočo namreč izredno pomembno, saj je brez tega zemljišča Soča dolgoročno popolnoma odrezana od razvoja. Poleg tega po njem potekajo glavna oskrbna pot inštituta, dovozna pot v garažo in glavna požarna pot. Gre torej tudi za varnostno vprašanje delovanja inštituta oziroma gre za nujno potrebno funkcionalno zemljišče, ki ga mora imeti za normalno delovanje vsaka bolnišnica.

Poleg tega pa se v Sloveniji soočamo s problemom staranja prebivalstva, zaradi česar bo prostorska stiska v centru Soča vedno hujša. Pacientov bo vedno več, pri čemer se izpostavlja rehabilitacije po možganski kapi, ki letno v Sloveniji doleti že približno tisoč ljudi. Največ teh pacientov, približno četrtino, pa sprejmejo ravno v Soči, dodatnih dvesto ljudi pa v Thermani, nekdanjem Zdravilišču Laško. Preostanek, torej več kot 500 ljudi, gre v čakalne vrste, ki pa so, kot vemo, vsako leto daljše.

Zato me zanima:

1. Kakšni so načrti ministrstva v zvezi z zemljiščem ob URI Soča?
2. Ali nameravate nadaljevati pogovore z Mestno občino Ljubljana za odkup zemljišča?
3. Kaj boste storili v primeru, da bodo pogovori neuspešni? Ali v tem primeru razmišljate o kakšni drugi lokaciji za postavitev rehabilitacijskega centra za osebe po možganski kapi?
4. Ali držijo trditve, da bi območje ob URI Soča ministrstvo menjalo za nepremičnino na Ulici stare pravde, kjer se nahaja Mestna otroška bolnišnica s prostori pediatrične klinike za otroke z avtizmom in interne klinika za dializo?

Zadnje novice

Sorodne vsebine