11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Alenka Forte: 25 evrov več bodo zdravniki dodatno obremenjeni preko mere varnega dela s pacientom!

“Zaradi Aneksa št. 2 bodo slovenski zdravniki le še bolj obremenjeni, kakovost obravnave pacientov pa bo padla. Elektronska bolniška bi morala biti vnaprej preizkušen projekt, da ne bi prihajalo do zmede kot pri e-naročanju. Dr. Janez Poklukar bi lahko uspešno vodil UKC Ljubljana, a ga bo pri delu omejevala zakonodaja,” je v včerajšnjem pogovoru na Radio Ognjišče o aktualnih temah na področju slovenskega zdravstva dejala predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS Alenka Forte. 

 

Včeraj je v oddaji Mozaik na Radiu Ognjišče gostovala predsednica Odbora za zdravje pri Strokovnem svetu SDS Alenka Forte. Spregovorila je o aktualnih temah na področju slovenskega zdravstva.

Alenka Forte se je na samem začetku dotaknila spornega Aneksa št. 2, ki so ga v želji po razbremenitvi slovenskih zdravnikov predlagali na Ministrstvu za zdravstvo. “Z uvedbo Aneksa št. 2 bo le peščica slovenskih zdravnikov dnevno prejela 25 evrov več v zameno, da se bodo dodatno obremenili preko mere varnega dela s pacientom. Zame to ni razbremenitev zdravnikov, temveč le PR poteza Ministrstva za zdravje, ki želi na tak način javnosti pokazati svoj trud,” meni Fortejeva, ki to potezo ocenjuje kot rešitev v stiski, ki ne bo dosegle potrebnih ciljev, torej dejanske reforme, pri kateri bi zmanjšali št. glavarinskih količnikov po timu.

Glede elektronske bolniške, ki jo uvaja Ministrstvo za zdravje, je Fortejeva dejala, da sta načeloma elektronski karton in elektronsko poslovanje bolj prijazna za uporabnike, a mora biti sistem dodelan in preizkušen v praksi. “Samo poglejte e-naročanje in zmedo, ki je nastala okoli tega. Dokler sistem ni pilotno testiran in dokler ne poznamo vseh prednosti in slabosti, sama ne bi nikoli uvajala takšnih sprememb,” je do te poteze kritična Fortejeva.

Nadaljevala je, da je dr. Janez Poklukar, novi direktor UKC Ljubljana, dobra popotnica za v prihodnje, saj je Bolnišnica Jesenice pod njegovim vodstvom poslovala pozitivno. “Toda UKC je neprimerljivo večja ustanova, potrebna bo analiza situacije in iskanje rešitev. Da bi UKC Ljubljana deloval bolje, potrebujemo sistemske reforme, ki jih mora sprejeti Vlada RS, zato se bojim, da bo Poklukar ujetnik sistema, ki, razen optimizacije, ne bo mogel veliko storiti, saj ga bo ovirala veljavna zakonodaja,”pravi Fortejeva, ki izpostavlja njegove obljube v boju proti korupciji.

Na koncu je dodala, da Slovenija nujno potrebuje reforme na področju zdravstva in nove sistemske zakone na področju delovanja javnih zavodov, zakona o zdravstveni dejavnosti, pacientovih pravicah in zavarovalnem sistemu: »Le tako bo slovensko zdravstvo postalo transparentno. Zdravstvo je gospodarska dejavnost. Dokler ne bomo postavili teh temeljev, bo zdravstvo regulirala država, kar ni dobro za bolnika.« Dodaja, da bi Slovenija in politika morali razmišljati kako naprej, da se ne bi ponovila prejšnja finančna kriza, zaradi katere imamo še danes zastarelo opremo in ne nudimo primernih uslug pacientom. »Trenutno financiranje zdravstva je nestabilno, najti moramo drug način financiranja in vrednotenja zdravstvenih storitev,« je zaključila Fortejeva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine