28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Aleksandra Pivec, ki bo tekmovala z Erjavcem za primat v DeSUS, postaja izbranka krogov Marjana Šarca in režiserjev levice

Aleksandra Pivec in Karl Erjavec sta glavna pretendenta za voditelja stranke DeSUS na prihajajočem januarskem kongresu stranke. Situacija je resnično tragikomična. Oba kandidata sta močno obremenjena z aferami zaradi katerih bi morala takoj zapustiti svoja ministrska stolčka. Karla Erjavca zelo bremeni arbitražna afera in afera Škerbinc, pozabljenih ni niti tisoč evrov, ki jih je vodja upokojenske stranke že pred več kot desetimi leti obljubljal upokojencem, medtem ko je Pivčeva resnična velemojstrica sodelovanja v sumljivih projektih kot je SRIPT, zaradi česar je sklicana izredna seja državnega zbora. S tem se je tudi uresničila naša napoved, da sta Marjan Šarec in Damir Črnčec nagovarjata Aleksandro Pivec h kandidaturi za predsednico stranke.

Stranka DeSUS januarja naslednje leto napoveduje izredni volilni kongres, večnega ministra in dolgoletnega predsednika Karla Viktorja Erjavca pa bo izzvala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Oba glavna kandidata za predsednika DeSUS-a pa sta vpeta v številne afere.

Erjavec – škodljivec

Karl Erjavec je dolgoletni predsednik stranke DeSUS. Stranki vlada že 14 let, čeprav bi težko rekli, da je njegovo zavzemanje za upokojence, njim kakorkoli koristilo. V tem času ministrovanja na različnih položajih pa je skuhal marsikatero afero, zato se ga je prijel vzdevek najbolj škodljivega aktivnega politika. Najbolj odmevni v zadnjem času sta arbitražna afera, zaradi katere Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe in je resno kompromitirala našo državo. Prav tako je kot minister za obrambo zlorabil položaj, ko je na nezakonit in politično sporni način naročil vohunjenje za poveljnikom poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca zaradi česar ga je načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc odpustila.

Jernej Sekolec, Karl Erjavec, Simona Drenik (vir: STA/ printscreen RTV Slovenija)

Karl Erjavec je v prvi vladi Janeza Janše se je zelo rad vozil s helikopterjem na različne proslave. Helikopterski polet iz Brestanice v Ig je stal takratnih dva milijona tolarjev. Za pot v Hannover in Pariz je porabil 3,3 milijona takratnih slovenskih tolarjev, ob tem pa je še ilegalno vstopil v državo, s čimer je kršil zakon o nadzoru državne meje – in vse to z zasebnim letalom.

Karel Erjavec in Alenka Ermenc (Foto: STA)

V času Pahorjeve vlade je postal minister za okolje. Tako je računsko sodišče leta 2010 Pahorju predlagalo, naj Erjavca odstavi zaradi kršitve dobrega poslovanja pri ravnanju z odpadki. Erjavec o tem ni želel slišati, a je nato vseeno odstopil, preden bi mu parlament izglasoval nezaupnico. Sledila je bizarna afera in spor z znano slovensko smučarko Špelo Pretnar glede pralnega stroja. V času ministrovanja na zunanjem ministrstvu se je izkazal za lakaja Janeza Škrabca, poslovno in politično zelo povezanega z Rusijo. Kot minister za zunanje zadeve v Cerarjevi vladi je s svojo naklonjenostjo Rusiji ogrozil mednarodni položaj Slovenije. Slovenija, nekdaj ugledna država, je zgolj še bleda senca tistega slovesa, ki smo ga uživali pred letom 2008.

Napoved se je uresničila: Aleksandra Pivec postala izbranka krogov Marjana Šarca in režiserjev levice

V preteklosti smo že poročali, da sta Marjan Šarec in Damir Črnčec nagovarjata Aleksandro Pivec k nagovarjanju k kandidaturi za predsednico stranke. Njihova napoved se je uresničila. Karla Erjavca so hoteli zamenjati z Igorjem Šoltesom, vendar je zaradi Šoltesove anemičnosti padla stvar v vodo. Sedaj je njihov adut Aleksandra Pivec.

Vendar tudi Pivčeva ni brezmadežna, saj bo ravno zaradi nje sklicana izredna seja državnega zbora in sicer zaradi sodelovanja v aferi SRIPT, v kateri je zaradi ustnega sodelovanja ter ponareditve delov projekta od drugih sodelavcev v vlogi državne sekretarke prejela 35 tisoč evrov bruto. V njeno raziskovanje smo se podrobno spustili na našem portalu. Tako smo odkrili šokantne podrobnosti. Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec smo ujeli v še enem zanimivem projektu.

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (foto: STA)

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (foto: STA)

Projekt se imenuje Separacijski in drugi procesi za nizkoogljično, bio in krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj in se izvaja pod okriljem ZRS Bistra Ptuj. Traja od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2020, sofinancirata pa ga Mestna občina Ptuj in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Njen projekt je samo od ARRS prejel 177 tisoč evrov v treh letih njenega službovanja kot državne sekretarke in zdaj aktualne ministrice. Sodeluje pa še v štirih projektih ZRS Bistra Ptuj, kjer je prejemala denar kot državna sekretarka kot ministrica.

Vodje in avtorji projekta. Med njimi tudi Aleksandra Pivec. (foto: Ajpes)

Vodje in avtorji projekta. Med njimi tudi Aleksandra Pivec. Honoraje pobira še danes v vlogi kmetijske ministrice (foto: Ajpes)

V zadnjih dneh pa smo še razkrili, da je Aleksandra Pivec letela z vladnim falconom v zadnjem letu dvanjstkrat. Vse lete in stroške, ki jih je kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Pivčeve iz DeSUS povzročilo proračunu, da je Pivčeva za letenje s falconom porabila že vsaj 50.930,30 evra.

 Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine