14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Akcija Gibalno ovirani gore osvajajo – GOGO 2022: »Tudi invalidi želimo stopiti na vrh gore, tako kot vsi Slovenci«

Piše: L.K.F.

»V gorah lahko odpremo oči in srce, začutimo moč narave, ki nas okrepi za lažje sprejemanje težav.« Eno redkih priložnosti, da svojo srčno željo uresničijo, predstavlja za mnoge invalide akcija Gibalno ovirani gore osvajajo – GOGO 2022. Letos se bo začela že 14. aprila. Organiziranih bo 12 pohodov.

»Na vsakem pohodu pričakujemo več kot 60 udeležencev – planincev invalidov, njihovih najbližjih in prostovoljcev, ki bodo zagotovili, da bo udeležba varna in prijetna za vse. Na prvem pohodu – 14. aprila na Plački stolp – se bomo naužili čudovite panorame, ki se odpira vse do Prekmurja, Donačke gore in Alp,« je napovedal vodja delovne skupine GOGO 2022 Stojan Rozman.

Do konca septembra se bo zvrstilo 12 pohodov po poteh Gorenjske, Štajerske in Dolenjske, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. »Skupna točka vseh pohodov je doživetje svobode, gibanja in druženja. Pogled na vrhove gora, čutenje svežine gozdov, predvsem pa povezanost in zavedanje, da nisi sam,« je Rozman predstavil akcijo, ki gibalno oviranim že tretje leto zapored priporoča in predvsem omogoča aktiven življenjski slog ter druženje.

Zato je predstavitev letošnje akcije in planincev, ki premikajo meje mogočega v svojem življenju, potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, nedaleč od Ljubljane.

»Vse gore, na katere se bomo letos podali, so za GOGO planince nove. Dolžine in zahtevnosti poti so različne in prilagojene zmožnostim udeležencev, ob tem pa smo izredno zadovoljni, da število GOGO planincev raste in da bomo lahko s podporo številnih prostovoljcev podaljšali sezono pohodništva na kar pol leta,« je izpostavil Rozman.

Akcija, ki povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo, letos že tretje leto poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Pri izvedbi sodeluje pet partnerjev: Planinska zveza Slovenije, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p., Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije, ki so za predstavitev

akcije izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir, saj akcija spodbuja gibalno ovirane osebe, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti.

Združenje multiple skleroze Slovenije se je letos pridružilo akciji kot peti partner. »V družbi, ki je postala po razmišljanju zelo individualistična, take akcije krepijo odgovoren odnos do narave, v kateri je množica enkratnih in zanimivih posebnosti. Potrebno je odpreti oči in srce. Samo na ta način bomo začutili moč narave, ki nas lahko okrepi za lažje sprejemanje težav, ki nam jih je naložila bolezen in invalidnost,« je pojasnil namestnik predsednika združenja Edvard Rednak.

Pomen akcije, telesne aktivnosti in druženja je predstavil tudi parašportnik Matjaž Bartol, ki je najbolj dejaven v paraolimpijski disciplini boči oziroma dvoranskem balinanju, za kar je na prireditvi Parašportnik leta 2021, ob zaključku tekmovalne športne poti, prejel tudi priznanje za življenjsko delo.

Ker je pogled na preizkušnje življenja drugačen, če nanje gledamo z vrha, je akcijo podprl vrhunski alpinist in prvi Slovenec na vrhu Everesta, Andrej Štremfelj. Skupaj s soprogo Marijo Štremfelj se je v zgodovino zapisal tudi kot prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: »Z Marijo sva že dve leti ambasadorja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo. Moram priznati, da takrat, ko sem privolil v to, niti slučajno nisem vedel, kako bo, kaj je smisel moje prisotnosti, kako bodo akcije izgledale. Pred tem sem dvakrat sodeloval pri vzponu slepih na Triglav in vedel sem, da pri takih sodelovanjih običajno dobim več, kot dajem. Zato sva se oba z veseljem odzvala povabilu. V primeru, ko gre za neko dobrodelno in prostovoljno udejstvovanje, ne moreš zgrešiti smisla, sem si mislil. Že na prvi udeležbi na pohodu sem bil pozitivno presenečen. Vzdušje in energija prisotnih sta me prepričala, da je vredno sodelovati. Zato se vedno z veseljem odzovem na vabilo, tako kot – verjamem – tudi vsi ostali ambasadorji akcije.«

Da bosta pohodnikom vselej zagotovljena spremstvo in varnost, bodo v letošnjem letu pripomogli prostovoljci Zavoda Nefiks in Zavoda Manipura. Zavezo o sodelovanju na tem področju so predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, predstavnica Zavoda Manipura Barbara Otoničar in predstavnik Zavoda Nefiks Jože Gornik danes potrdili s svečanim podpisom dogovora o sodelovanju.

Ponosni generalni sponzor akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 je že tretje leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. »Gora je lahko kot življenje – pretežka, če se vzpenjaš sam, a prijazna, če imaš podporo prijateljev. Velika požrtvovalnost in predanost ekipe GOGO nam je navdih in vzor. Biti del tega gibanja je čast in ponos,« odločitev utemelji predstavnik NiceHasha Martin Škorjanc.

Bogastvo akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 pa je tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije, spodbujanju inkluzije celotne družbe in povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb. Slepi in slabovidni planinci, ki osvajajo Slovensko planinsko pot, se tako letos učijo slovenskega znakovnega jezika pod taktirko Slovenke leta 2020 Natalije Spark, saj so se v kočah že večkrat srečali z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2022 – PLAN POHODOV

14. april – Plački stolp

14. maj – Gora Oljka

22. maj – Zavetišče v gozdu

29. maj – Kal nad Hrastnikom

9. junij – VSESLOVENSKI INKLUZIVNI POHOD NA TOŠKO ČELO

18. junij – Svetina

19. junij – Ermanovec

27. avgust – Velika planina

10. september – Trdinov vrh

18. september – “Pohod v neznano”

24. september – Bohor

29. september – Završki stolp

Ob začetku letošnje akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2022 so se člani ekipe GOGO 2022 poklonili tudi spominu na Iva Jakovljeviča, enega najvidnejših članov ekipe.

AMBASADORJI IN PARAŠPORTNIKI

Člani ekipe GOGO 2022 so hvaležni in ponosni, da so akcijo GOGO 2022 podprli cenjeni in spoštovani ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Igor Plohl, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Žiga X Gombač.

Akcijo podpirajo tudi parašportniki: Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in Nataša Bartol.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine