19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

»AGRA – optimizem, ki zre v našo prihodnost,« je sklenil minister Jože Podgoršek

Piše: C. R.

Minister dr. Jože Podgoršek je letošnji sejem AGRA ocenil za potrebnega in pomembnega, katerega program je soustvarilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na sejmu je sodelovalo z razstavo, okroglimi mizami in strokovnimi posveti ter aktivno udeležbo predstavnikov ministrstva na številnih sejemskih dogodkih. Zadnji sejemski dan je sicer minil v znamenju avstrijske Štajerske, pridelovalcev zelenjave in semenarjev ter naravnih parkov.

»Vesel sem sejemskega dogajanja, ki prinaša optimizem v kmetijsko branžo. Tudi srečevanje, druženje, izmenjavanje mnenj je potrebno, zato ocenjujem sejem za uspešnega. Po mojih informacijah se je sejma udeležilo preko 50.000 obiskovalcev, kar je zelo lepa številka in pomeni, da smo sejem želeli, ga potrebovali,« je ob zaključku sejma AGRA povedal minister Podgoršek in poudaril: »Z vidika našega ministrstva sem lahko zadovoljen tudi z rezultati, s pogajanji, z izmenjavo mnenj, pa ne le o Skupni kmetijski politiki, ki je bila rdeča nit mene in moje najožje ekipe na sejmu, imeli smo namreč še številne druge razprave: o šolstvu, podnebnih spremembah, o novi strategiji EU za gozdove, skratka − po mojem mnenju smo naslavljali prave vsebine, pomembne za Slovenijo. In sejem ima dodano vrednost, da smo v tako kratkem času izpeljali toliko dogodkov.«

Na razstavnem prostoru ministrstva je dopoldne potekala še zadnja od petih okroglih miz. Posvečena je bila Novi strategiji EU za gozdove, ki jo je Evropska komisija sprejela julija letos in se opredeljuje do varovanja in ohranjanja ekosistemov, celovitega gospodarjenja z gozdovi in vzpostavitve evropskega informacijskega sistema. Okrogla miza je pomenila začetek dialoga o tem strateškem dokumentu, o katerem so razpravljali državni sekretar Anton Harej, predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Mihael Koprivnikar, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov Rok Sedminek in Edo Oblak, direktor Zavoda SLOLES. Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da evropska strategija izpostavlja več izzivov na nacionalni ravni in da se bo do njih potrebno opredeliti medsektorsko. Državni sekretar je dejal, da je obravnava strategije EU za gozdove prednostna naloga tudi slovenskega predsedovanja Svetu EU in pozval: »Okrogla miza je priložnost, da skupaj zgradimo razumevanje strategije in njenega pomena za nas. Čakamo še pojasnila Komisije posameznih točk strategije, a izmenjava mnenj se je danes pričela in s tem začetek sodelovanja.« Državni sekretar Harej se je popoldne udeležil tudi sprejema ob 52. dnevu avstrijske Štajerske, kjer je pozdravil zbrane udeležence.

Predstavniki ministrstva so na informacijskih stojnicah vse dni sejma odgovarjali na vprašanja o ukrepih kmetijske politike, subvencijah, programih in predstavljali projekte z različnih področij dela ministrstva in organov v sestavi. Pod okriljem ministrstva se je predstavljalo tudi kmetijsko-živilsko in gozdarsko šolstvo Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine