19.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Afera s prisluhi: Šarec kot formalni predsednik vlade potrebuje ravno to – zunanjega sovražnika in izredno stanje, da se bo lahko pokazal kot odločen pred evropskimi volitvami!

Prejšnji teden je POP TV senzacionalistično razkril ime obveščevalca, ki je stal za snemanjem pogovora med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. Objava imena obveščevalca Davorja Franića je po poročanju POP TV pokazala, da za arbitražnimi prisluhi stoji Hrvaška. Predstavnik lastnika več hrvaških medijev in prijatelj številnih hrvaških politikov Ivan Tolj je namreč poskušal preprečiti objavo imena. “Poročanje POP TV, da so skušali preprečiti njihovo ekskluzivno poročanje o tem, da je SOA prisluškovala našima Sekolcu in Drenikovi, je zaskrbljujoče, vendar v Sloveniji vsakodnevni pojav, sploh pri POP TV. Lastniki in odgovorni uredniki glavnih slovenskih medijev so tesno povezani z levo politično opcijo (Hakl, Petan, Petrič, Slokar Kos, Stepišnik, Repovž idr.) in preko njih ti mediji dnevno propagirajo leve politične stranke,” poudarja podpredsednik Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Žan Mahnič.

Ob tem poslanec Žan Mahnič za Nova24TV dodaja, da so naročniki bolj ali manj znani, vendar je zanimivo, da nihče zaradi teh vsakodnevnih primerov ne povzdigne glasu o svobodi medijev in nevmešavanju politike. “Dvojna merila, tako kot povsod drugod.”

“Da lahko ščitijo nacionalne interese svoje države, obveščevalne službe izvajajo tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Ene to počnejo bolje, druge slabše. Eden od teh ukrepov je t. i. prisluškovanje, ki se izvaja na podlagi odredbe sodišča, proti tujim državljanom pa lahko izvajanje takšnih ukrepov odobri direktor Sove. Tako spodkopavanje arbitraže s strani Hrvaške kot zadnje razkritje, za katerim po mojem prepričanju stoji Sova, sta primer klasične obveščevalne operacije, prva narejena s strani hrvaške SOA, druga pa s strani slovenske SOVA,” je prepričan Mahnič.
 
Šarec zaskrbljen
Šarec je po razkritju poskusa vplivanja s strani Hrvaške za torek sklical Svet za nacionalno varnost, ministrstvo za zunanje zadeve pa je po poročanju STA na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Sloveniji in slovensko veleposlanico v Zagrebu. Iz vlade so sporočili, da naj bi bil Šarec zaskrbljen zaradi razkritja poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje POP TV o delovanju hrvaške obveščevalne službe. Po njihovih ocenah gre namreč za resne navedbe, ki terjajo tudi temu ustrezna pojasnila. Vsi pritiski na medije so namreč po njihovih besedah nedopustni in v nasprotju z demokratičnimi načeli. “Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava,” še sporočajo iz vlade.

Šarec potrebuje zunanjega sovražnika
Po besedah Mahniča je afera prispevala vsaj k temu, da se bo končno konstituiral Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki bi se moral že zdavnaj. “Sicer dvomim, da bo koordinator vlade Luka Mesec nad tem navdušen, vendar pa zaradi upadanja podpore Marjanu Šarcu in LMŠ formalni predsednik vlade potrebuje ravno to – zunanjega sovražnika in izredno stanje, da se bo lahko pokazal kot odločen pred evropskimi volitvami. Ob vsem tem me zelo skrbi, če držijo informacije, da obveščevalne informacije iz Sove do POP TV pridejo preko kabineta predsednika vlade, v zameno pa mora POP TV o Marjanu Šarcu in LMŠ poročati pozitivno.”

Janša ogorčen, da je do sklica sveta prišlo tako pozno
Na sklic Sveta za nacionalno varnost se je preko družabnega omrežja Twitter odzval tudi prvak SDS Janez Janša, ki je izpostavil, da je naravnost žalostno, da je seja SNAV sklicana šele po 7 mesecih. “V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska je že 4. zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje 3-krat več kot lani – edina točka  dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja ⁦⁩ POPTV.”

Glede prahu, ki ga je Šarčeva koalicija dvignila glede prisluškovalne afere, je več kot očitno, da se ta dobro zaveda, da je ob padanju podpore v času približevanja evropskim volitvam potrebno ustvariti manever, s pomočjo katerega bi Šarec ustvaril vtis odločnega predsednika vlade. Težko je tudi mimo dejstva, da je nosilka liste LMŠ za evropske volitve Irena Joveva, o škandalu glede poročanja o prisluhih pa je ekskluzivno poročal prav POP TV, kjer je Joveva poročala kot “neodvisna” novinarka, preden se je odločila za uraden prestop k Šarčevi LMŠ. Dejstvo pa je, da je smešno spremljati začudenje nad tem, da tuje obveščevalne službe opravljajo tisto, kar je v vsaki državi njihovo delo. Kdor tega ne razume, ne bi smel opravljati pomembnih državnih funkcij. Pri tem se namreč bolj kot to poraja pravo vprašanje: kdo je kriv, da sta Slovenca komunicirala na tako neodgovoren način?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine