17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Afera Kengurujčki – je šlo za načrtovano diverzijo proti zasebnim vrtcem in šolam, potem ko je koalicija začela vojno proti podjetnikom?

Včeraj so mediji poročali o surovem ravnanju z otroki v zavodu za varstvo otrok Kengurujčki (o tem več TUKAJ).

 

Zanimivo je sicer, da je zavod, v katerem so se dogajale hude nepravilnosti, v zasebni lasti, lastnico, katere imena nam žal ni uspelo izvedeti, pa je kazensko ovadena. Zanimivo je tudi to, da tudi mainstream mediji niso izdali imena lastnice, spletna stran zavoda pa je bila izbrisana in ne obstaja več. Skratka, precej nenavadne okoliščine.

So nas pa nekateri viri opozorili, da bi lahko šlo pri tej aferi tudi za načrtno diverzijo proti zasebnim vrtcem in šolam, pri čemer ni povsem jasno, ali je v to vpletena lastnica vrtca ali pa se je to dogajalo za njenim hrbtom. Glede na izpovedi vzgojiteljic naj bi bila lastnica, kdorkoli že je, opozorjena na surovo ravnanje z otroki. Kakšna je resnica o tej zgodbi, pa bo več jasno, ko bodo znana imena in priimki krivcev.

Postavlja se namreč vprašanje, zakaj so praktično vsi slovenski mediji poročali o tej temi. Zagotovo ne brez tehtnega razloga. Še pred kratkim je nova vladna koalicija, še zlasti pa stranka Levica, sprožila pravo vojno proti uspešnim podjetnikom in jih začela tako rekoč siliti, naj se izselijo iz Slovenije. Sedaj naj bi ost uperili proti sicer maloštevilnim zasebnim vzgojnim in izobraževalnim zavodom. Afera z vrtcem Kengurujčki naj bi tako sprožila splošno medijsko gonjo proti zasebnim zavodom, pa ne samo na področju varstva otrok, ampak tudi šolskih ustanov.

Pri tem pa je potrebno upoštevati še dejstvo, da bo decembra minilo že štiri leta od odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol. Kot je znano, prejšnja vladna koalicija odločbe ni hotela spoštovati, kljub obljubam, ki jih je dajal prejšnji premier Miro Cerar. Tudi nova vladna koalicija v zvezi s tem ni dala nobenih zagotovil, kar pomeni, da bo odločba ostala neuresničena. Zaradi tega je bil do Cerarjeve vlade nedavno zelo kritičen tudi sedaj že nekdanji apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz (o tem smo poročali TUKAJ), ki je s svojimi kritičnimi stališči, izraženimi v številnih intervjujih za verske medije, v zadrego spravil ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, ki se je Cerarju ob zaključku mandata zahvalil za menda »lepe odnose s krajevno Cerkvijo« (po poročanju radia Ognjišče). Naši viri ob tem tudi opozarjajo, da je preveliko zadržanje Cerkve do vprašanja ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol povzročilo škodo, ki jo bo nemogoče popraviti – ko se bodo zbudili iz spanca in zahtevali uresničitev odločbe, bo že prepozno…

Ob koncu naj spomnimo, da bi lahko afera z vrtcem postala tudi volilna tema, ki bi lahko zelo koristila Zoranu Jankoviću, ki kot pravi socialist prav tako odklanja zasebno pobudo, razen ko gre za Jankovićevo osebno denarnico…

Še to: kasneje se je v medijih vendarle pojavilo ime lastnikov. Ustanoviteljica zavoda je Branimira Vrečar, solastnik prostorov je Aleš Vrečar, varovanje v vrtcu pa izvaja Zlata Nuhanović. Zanimivo je, da smo na spletu našli oglas, v katerem omenjeni zavod vabi na razgovor vzgojiteljice s statusom samostojnega podjetnika (glej TUKAJ). Zanimivo je, da se ime Aleša Vrečarja pojavlja tudi v zvezi s stečajem s. p. v primeru Studia 7, ki se je ukvarjal z jogo in pilatesom. V omenjenem zavodu Kengurujčki se pojavljala še Gregor Vrečar, kar pomeni, da gre za družinsko podjetje. Gregor Vrečar se na internetu pojavlja v povezavi s Studiom B FIT (športne dejavnosti). 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine