22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Afera doping: V športnem časopisu Ekipa24 izvedli pogrom nad najboljšo slovensko športnico vseh časov Tino Maze!

Kot strela iz jasnega je v ponedeljek odjeknila novica, da je slovenski kolesar Janez Brajkovič padel na dopinškem testu med lansko dirko na sosednjem Hrvaškem, zaradi česar si je prislužil kazen v obliki 10-mesečne prepovedi nastopanja. Potem ko se je na novico odzvala najboljša slovenska smučarka in na družabnem omrežju Twitter zapisala: “Še en razlog več, zakaj mi ta šport ni bil nikoli všeč in mi nikoli ne bo,” je športni dnevnik EkipaSN nad njo izvedel pogrom. Namesto da bi bil bolj problematičen tisti, ki se dopinga poslužuje, je bolj problematičen tisti, ki obsodi skrajno zavržno ravnanje, nevredno pravega športnega udejstvovanja. 

Kraljica belih strmin je z zapisom dala jasno vedeti, da je proti dopingu v vsakem športu, a v kolesarstvu in vzdržljivostnih športih je tega enostavno več, kar je tudi naknadno zapisala na Twitterju. Očitno pa tega pri športnem dnevniku ne želijo dojeti, saj so Mazejevi v članku na dveh straneh z naslovom Resnica te bo osvobodila namenili velik del prostora.

https://twitter.com/TinaMaze/status/1084831048830193665

Novinar Jurij Završnik je napisal komentar z naslovom Oh, Tina!, v katerem je kritično zapisal, da bi se morala Mazejeva zavedati, da je slovenska ikona in javna osebnost, uvrščena med stoterico najbolj znanih Slovencev na planetu Zemlja, zato bi se morala po njegovo ne glede na to, kaj si misli, tako tudi vesti oziroma oglašati v javnosti. Ob tem je med drugim izpostavil, da ima Tina z več kot 183.000 sledilci pravico, da ji kolesarstvo ni všeč in da ga ne spremlja. “Tako kot kolesarstva ne spremlja polovica Slovencev, tretjina pa ne ve, kdo je Primož Roglič. Toda … Tina ni ‘polovica Slovencev’, Tina je Tina Maze, najboljša slovenska športnica vseh časov, zato imajo njene besede težo in odmevajo.”  

https://twitter.com/TinaMaze/status/1084931535244050432

Po prepričanju Završnika je bila Mazejeva vedno iskrena, zelo iskrena, že kar brutalno iskrena. “Tudi zato si je na glavo nakopala kar nekaj ‘haterjev’. A pri tem se mora zavedati, da bi morala skrbno izbirati besede, ki jih deli z nami, navadnimi smrtniki. Mi vsako njeno besedo pograbimo in jo vzamemo tako, kot mislimo, da je prav, pri tem pa si lahko njene besede razlagamo tudi popolnoma drugače, kot jih razume sama. Ravno zato mora paziti, kaj piše.” Ob tem je novinar izpostavil, da so nekateri, kot je njegov sosed, ki velja za ljubitelja za kolesarstva, iz vrstic prebrali, da je tudi Roglič vsaj sumljiv. Za konec pa je Završnik Mazejevi svetoval: “Vedno si znala sprejeti posledice svojih dejanj, tako ali drugače, in sprejmi jih tudi tokrat. Življenje je ena sama sama velika šola in v tem primeru si se naučila, da z lahkotno izbiro besed lahko marsikoga prizadeneš, pa čeprav tega v resnici nisi nameravala. Zato previdno v prihodnje.”

Foto: Facebook

Dodali celo anketo

Pri EkipiSN pa ni ostalo le pri komentarju, ampak so poleg priložili še anketo, v kateri so nekdanje kolesarje in trenerje kolesarstva (Valterja Bončo, Tadeja Valjavca, Sandija Papeža, Marka Polanca in Gorazda Penka) povprašali: “Kako komentirate izjavo Tine Maze ob primeru Janija Brajkoviča, da je to še en razlog, zakaj ji kolesarstvo nikoli ne bi bilo všeč in ji nikoli ne bo?”  V tem primeru bi bilo precej bolj profesionalno, če bi prej omenjene povprašali, kaj menijo o tem, da se je Brajkovič poslužil nedovoljenega dopinga, očitno pa se jim zdi bolj prioritetnega pomena blatiti ime najboljše slovenske smučarke.

Pogrom nad kraljico belih strmin nekoliko spominja na obtožbe, ki so se s strani Smučarske zveze Slovenije pojavile konec leta 2016, in sicer so tedaj Mazejevo obtožili, da za svoj nastop v reprezentančnem dresu zahteva 90 tisoč evrov. “Gre za zavajanje ljudi, meni pa se dela krivica. Še vedno se soočam z njo, saj mi ni vseeno, kaj si mislijo ljudje o meni. Absolutno je to velika škoda, predvsem pa mi je žal ljudi, ki morajo vse to gledati in poslušati. Znova se pojavljajo stvari, za katere smo mislili, da so se končale,” je za nacionalko dejala Mazejeva glede zadnjih špekulacij o njenem poslovilnem nastopu 7. januarja v Mariboru.

Foto: Facebook

Kakorkoli pogledamo, je potrebno razumeti, da novica o dopingu kolesarja Brajkoviča meče sivo senco na slovensko kolesarstvo in njega samega. Pred tem si ni mogoče zatiskati oči in prav je tako, da se tega zavedajo vsi, ki se ukvarjajo s športom ali se želijo ukvarjati. Dopinga nikakor ni mogoče upravičiti, je nemoralen, zato je težko razumeti medijski pogrom nad nekom, kritičnim do prepovedanih substanc v športu. Verjetno se vsi strinjamo, da te ne sodijo v šport, saj le ta temelji na kar se da zdravem načinu življenja in pozitivnem zgledu, ki ga morajo športniki predstavljati v družbi, še posebej pred mlajšimi generacijami. Tudi profesionalen šport ne sme biti zgolj bitka, v kateri so dovoljena prav vsa sredstva.

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine