-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Afera “diploma”: poglejte, kako Masleša čisto po komunistično preko posrednikov grozi medijem, ki so podvomili o njegovi diplomi

Piše: P. G. 

Saga o diplomi Branka Masleša dobiva čedalje bolj brutalne oblike. Po tistem, ko je postalo jasno, da bi nekdanji predsednik vrhovnega sodišča lahko z enim samim dokazom takoj ovrgel namigovanja o njegovi nezadostni izobrazbi, a se je še naprej izmotaval, je nato na twitterju završalo. 

Vrhovno sodišče je namreč na svojem twitter profilu objavilo naslednje sporočilo:  “Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene.”

Iz te praktično direktne grožnje, ki jo je v imenu Masleše izreklo kar vrhovno sodišče, je razvidno vsaj troje: prvič, da bo očitno veljalo načelo “kadija tuži kadija sudi”, še zlasti, ker ta pregovor izhaja iz krajev, kjer naj bi Masleša študiral pravo. Kot drugo: vrhovno sodišče, ki bi moralo biti varuh zakonitosti, je poseglo po represivnem diskurzu totalitarnega režima. In kot tretje: sporočilo vrhovnega sodišča dejansko že prejudicira izid sodbe. Kar bi nas moralo še posebej skrbeti!

Kakorkoli že obrnemo, odgovora glede tega, ali je Masleša res diplomiral ali ne, kar je sicer temeljni pogoj za sodniško službo, še vedno nimamo. Čeprav je portal prava.si iz sarajevske pravne fakultete dobil odgovore, so ti povzročili samo še več nejasnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine