13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Adria Airways dokapitalizirana v višini štirih milijonov evrov

Napovedana dokapitalizacija družbe Adria Airways v višini štirih milijonov evrov je zaključena, saj je njena lastnica, družba 4K Invest, nakazala vsa sredstva, so sporočili iz Adrie. Še večja dokapitalizacija v višini najmanj 10 milijonov evrov ostaja načrtovana za prvo četrtletje prihodnjega leta.

Kot so pojasnili v Adrii, bo vplačilo namenjeno za nadaljnji poslovni razvoj in rast. Tokrat očitno gre za dejanski denar, saj so v preteklosti prevoznika pred insolventnostjo reševali z različnimi računovodskimi triki.

Kot je pred dnevi spomnil spletni portal Siol, je bilo povečanje kapitala v preteklosti tudi umetno. 4K Invest naj bi namreč v preteklosti med drugim izvedel manever, v katerem je dobil nazaj blagovno znamko Adria, ki jo je konec leta 2016 prodal podjetju, povezanim s skladom 4K Invest, in za katero od tedaj plačuje licenčnino. S tem manevrom se je Adria dejansko rešila pred stečajem.

Pomanjkanje kapitala naj bi reševali tudi z dogovorom z vlado in s podaljšanjem najemnega obdobja za zemljišče na Brniku, kjer stoji upravna stavba Adrie in je v lasti države, je navedel portal.

V javnosti je bilo v zadnjih tednih slišati tudi številne navedbe o novih težavah letalskega prevoznika. Konec novembra je morala Adria po pripovedovanju potnikov zaradi pomanjkanja goriva prekiniti polet iz egiptovskega letovišča Hurgada v Ljubljano, v začetku decembra pa se je moralo letalo na rednem poletu v Frankfurt zaradi “indikacije dima v letalu” vrniti na ljubljansko letališče.

Adria Airways je sicer lansko leto sklenila s 5,4 milijona evrov čiste izgube, potem ko so leto prej zaradi prodaje blagovne znamke beležili dobiček. Lansko izgubo v Adrii pripisujejo predvsem rasti cene goriva. Prihodki so se v primerjavi z letom 2016 okrepili za 1,7 odstotka in se ustavili pri 159,2 milijona evrov.

Po neuradnih podatkih, ki jih navajajo mediji, naj bi z izgubo končali tudi letošnje leto, negativni poslovni izid pa naj bi bil eden najvišjih v zgodovini podjetja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine