17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Adijo pamet! Židanova SD bi že tako drago zdravstvo “reševala” z dodatnimi 150 milijoni evri! Je preplačan denar mafijskim družbam že splahnel?

Bolj kot se bližajo volitve, bolj Socialne demokrate grabi panika, zato na vsak način poskušajo volivce prepričati, da imajo rešitev za vse težave, ki pestijo Slovenijo. S promoviranjem programa Samozavestna Slovenija, prelaganjem krivde in politiko izključevanja poskušajo zamegliti dejstvo, da v času vlade Pahorja, Bratuškove in Cerarja niso naredili ničesar, da bi slovenskim državljanom šlo bolje.

Sedaj napovedujejo, kako bodo skrajšali čakalne dobe v zdravstvu, s tem ko bodo v zdravstvo prilili dodatnih 150 milijonov evrov. Glede na sistemsko neurejen zdravstveni sistem, bo ta denar končal na bančnih računih vplivnih stricev iz ozadja, ki obvladujejo finančne tokove v zdravstvu, medtem ko bo slovenski pacient še vedno čakal v dolgi vrsti na zdravniški poseg.

Iz poročila državnozborske preiskovalne komisije pod vodstvom poslanke opozicijske SDS Jelke Godec so znani izsledki o korupciji v zdravstvu le na segmentu nabav žilnih opornic v slovenskih bolnišnicah in v zvezi z zaslužkarstvom mafijskih združb, povezanih prek različnih dobaviteljev medicinske opreme. Ker pa smo v zdravstvu priča več tisočim različnih artiklov, se poraja vprašanje, kakšen je v resnici celoten znesek odtujenega denarja iz žepov slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. “Obstaja groba ocena, da 30 odstotkov vsega zbranega denarja za zdravstvo na tak ali drugačen način izgine,” je prepričana doktorica medicine, internistka in gastroenterologinja Alenka Forte.

Slovenija v zgornji tretjini držav, ki največ namenja za administrativne stroške v zdravstvu

Iz študije OECD o neučinkovitem oziroma razsipnem trošenju v zdravstvu v 28 državah, med katerimi je tudi Slovenija, je razvidno, da bi bilo mogoče marsikaj prihraniti, kar bi ljudem omogočilo boljši dostop do zdravstvenih storitev in zmanjšanje finančnega bremena. Slovenija se nahaja v zgornji tretjini držav, ki največ namenjajo za administrativne stroške v zdravstvu, prav tako pa se uvršča v zgornjo polovico držav, kjer zdravstvo kot koruptivno označuje kar 42 odstotkov vprašanih.

Na začetku decembra je veliko zgražanja v družbenih medijih povzročil zapis v tedniku Mladina, ki se financira z denarjem od provizij pri nakupu žilnih opornic, da se v Sloveniji igramo z zdravstvenim sistemom in ga menda kritiziramo samo zato, ker vemo, da smo na zdravje, bolečino in smrt vsi tako občutljivi, v resnici pa bi morali ponosno hvaliti naš zdravstveni sistem. Bilo bi prav, da bi se vprašanje glede zadovoljstva v zdravstvu naslovilo na vseh 500.000 pacientov, ki v vrsti čakajo na pregled, poseg ali operacijo.

Čakalne dobe se daljšajo

Dejstvo je, da se čakalne dobe po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz meseca v mesec daljšajo. Po podatkih iz dne 1. januarja 2018 je bilo največ čakajočih nad dopustno mejo pri stopnji nujnosti (dopustna čakalna doba 90 dni), in sicer 16.379, kar predstavlja 52,16 odstotka vseh čakajočih nad dopustno mejo po obeh stopnjah nujnosti. Pri stopnji nujnosti, kjer dopustna čakalna doba znaša 180 dni oziroma 365 dni za področje ortopedije, pa nad dopustno mejo čaka 15.023 oziroma 47,84 odstotka vseh čakajočih nad dopustno čakalno dobo po obeh stopnjah nujnosti skupaj.

V grafu so rdeče obarvane tiste storitve, pri katerih je povprečna čakalna doba presegla kritično čakalno dobo 180 dni oziroma 12 mesecev v primeru ortopedije. (Foto: NIJZ)

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž brez slabe vesti krivdo za slabo slovensko zdravstvo išče kar v slovenskih medijih, ki poročajo o številnih zapletih, čakalne vrste pa poveličuje, ker naj bi bile “v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”. Predsednica komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu Jelka Godec je Repovžu na to odgovorila, da njegov zapis več kot očitno kaže, da so čakalne dobe pri psihiatru predolge, saj podatki kažejo, da ima Slovenija eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka.

Financiranje Mladine neposredno povezano z denarjem iz davčnih oaz in Udbo

V eni izmed svojih kolumn je Miro Petek razkril, da se je v lastništvu Mladine “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja”. Ob tem je imel v mislih zamejski finančni sklad KB 1909, ki ima korenine v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Ob tem je Petek opozoril, da je bilo poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. No, nobenega dvoma ni, da je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje.

“Očitno KB 1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu. Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je razkril neposredno finančno injekcijo iz Trsta. Na podlagi tega se ni mogoče čuditi, čemu Repovž tako brani čakalne vrste in zahteva celo več denarja od države, saj je bil Repovž tisti, ki je v lastništvo Mladine pripeljal finančno družbo KB 1909.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v aktualnem mandatu ni naredila ničesar, da bi izboljšala razmere v zdravstvu, saj kljub obljubam na mizo ni prinesla prepotrebne reforme, ampak le izhodišča, ki so v posmeh vsem bolnikom in davkoplačevalcem, ki za napajanje zdravstva namenijo veliko, potem pa ta denar konča v rokah mafijskih združb. Stranka SD kot del Cerarjeve koalicije ni podprla interpelacije ministrice, ko je bilo to potrebno, sedaj pa modruje, kako bo sama skrajšala čakalne vrste le s finančnim prilivom. Kaj pa potrebne reforme, da bo imel povečan finančni dovod učinek?

Človek se težko znebi občutka, da je stranki SD tako kot Mladini v velikem interesu, da se pod pretvezo skrajšanja čakalnih vrst denar nameni za lastne žepe. Ne moremo pozabiti, da je izkoriščanje vez in poznanstev za to, da se je zagotovil medicinski material, nekdanji minister za zdravje in poslovni pajdaš Janeza Zemljariča Borut Miklavčič ocenjeval kot pomoč in donatorstvo. Miklavčič iz vrst SD je s posli v zdravstvu med drugim kupil luksuzno jahto od podjetij iz davčnih oaz, v lasti ima tudi vikend v Piranu, zato se lahko vprašamo, koliko jaht se bo še kupilo na ta račun in kdaj bodo končno v prvem planu bolniki, ki zaradi predolgih čakalnih vrst tudi umirajo?

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine