12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Abanki zelena luč lastnikov za družbo za upravljanje s terjatvami

Skupščina Abanke, ki je v lasti države, je danes soglašala s predlogom banke za izčlenitev dela premoženja na novo družbo za upravljanje s terjatvami, imenovano Ahive. Te načrte mora potrditi še Evropska centralna banka, je banka objavila danes prek spletne strani Ljubljanske borze.

Država, ki mora banko privatizirati do sredine prihodnjega leta, je tako danes soglašala, da banka izčleni del premoženja na družbo Ahive, ki se bo ukvarjala s trgovanjem in oddajanjem nepremičnin ter zbiranjem terjatev in ocenjevanjem kreditne sposobnosti.

Ob tem je skupščina Abanke, ki je sledila današnji izredni seji nadzornega sveta Abanke, za novega člana nadzornega sveta imenovala Miho Košaka. Štiriletni mandat bo nastopil v soboto.

Slovenski državni holding je priprave na privatizacijo že začel. Za izvedbo finančnih storitev pri prodaji Abanke je izbral svetovalca BNP Paribas.

Abanka je v prvem polletju letos po nerevidiranih podatkih ustvarila 40,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 24,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Bilančna vsota Abanke je konec junija znašala 3,71 milijarde evrov in je bila za 1,4 odstotka višja kot konec leta 2017.

Zadnje novice

Sorodne vsebine