9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Ali preseneča, da se s prihajajočo 100-letnico krepi medijski linč soboškega škofa Petra Štumpfa?

Je kaj resnice v tezi, da za polemiko o tem, da naj bi možni kip sv. Nikolaja v krožišču pri soboški stolnici razdvajal javnost, stoji samooklicani pripravljalni odbor 100-letnice na čelu z bivšim šefom partije Milanom Kučanom?!

 

Slab teden nazaj je soboški škof dr. Peter Štumpf na Facebook profilu (https://www.facebook.com/pg/svetinikolajkrozisce/posts/) objavil nekaj fotografij o možni umestitvi kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na krožišču v bližini stolne cerkve sv. Nikolaja. “Tu bo ostal kot pomnik prekmurskih korenin. Kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev. Naročnika pa sta soboška škofija in župnija. Finančno pomoč pri postavitvi tega kipa in kipov petih narodnih buditeljev (F. Ivanocyja, J. Klekla st., M. Slaviča, F. Kovačica, I. Jeriča), ter kipov svetih bratov Cirila in Metoda je obljubila tudi Mestna občina Murska Sobota. Se veselimo in pričakujemo prihod sv. Nikolaja v to krožišče,” je fotografije pospremil škof Štumpf.

Sledila je seveda “reakcija” medijev, lojalnih soboški rdeči oblasti, v Polanič/Haklovem Vestniku in na spletnem portalu Sobota info. V “nos” naj bi jim šel gabarit kipa sv. Nikolaja, cena njegove izdelave in pa, ali je in zakaj ni soboška škofija objavila javnega natečaja za njegovo izdelavo. Sobota info je pri tem šel še dlje in objavil provokativno anketo med svojimi bralci, ali podpirajo oziroma zavračajo pobudo soboškega škofa za postavitev kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja na stolnici bližnjem krožišču. In vsul se je plaz “komentarjev,” v katerih so avtorji zlivali gnojnico po škofu Štumpfu, škofiji in slovenski RKC. Seveda se pod “gnojnične” prispevke nihče ni podpisal s polnim imenom in priimkom!

Zato pa se je v odgovoru na medijski linč, ki se vse bolj krepi ob prihajajoči 100-letnici združitve Prekmurja z matico, z zapisom “Možni kip sv. Nikolaja v krožišču pri soboški stolnici bi naj razdvajal javnost,” oglasil na svojem Facebook profilu soboški škof dr. Peter Štumf.

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine