13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(30 LET OSAMOSVOJITVE) Spomin na napad na RTV oddajnik na Kumu pred 30 leti

Piše: L. B.

Danes ob 17. uri se bo predsednik vlade Janez Janša udeležil prireditve ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu.

Janez Janša bo ob tej priliki položil venec na spomenik braniteljem Kuma, na dogodku pa bo imel osrednji slavnostni nagovor. Pozdravni nagovor na slovesnosti bo imel tudi državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek, ki je kot poveljnik enote teritorialne obrambe uspešno poveljeval obrambi TV oddajnika na Kumu.

RTV oddajnik Kum je omogočal neposredno komunikacijo med enotami TO, hkrati pa je bil pomemben za obveščanje javnosti o dogodkih v Sloveniji. 136. samostojni vod TO Dobovec je od 24. junija varoval objekt pred morebitnim napadom, a za obrambo pred napadi iz zraka se niso posebej pripravili. Tako so 28. junija 1991 za obrambo na Kumu premestili del 32. lahke topniške baterije protizračne obrambe Trbovlje s štirimi protiletalskimi topovi M-75/1 20 mm. Med tem ko so se nameščali na položaje za obrambo sta jih napadli letali JA tipa Orel, opremljeni s topovi 23 mm, ki sta prileteli z jugovzhodne smeri. V napadu je bilo sedem lažje ranjenih in eden huje ranjen. 2. julija 1991 okrog 11. ure se je napad na oddajnik Kum ponovil. Ker so bili pripadniki TO pravočasno obveščeni o jugoslovanskih letalih, so bili pripravljeni na napad. Streljali so s protiletalskimi topovi M-38/20 mm in M-75/20 mm ter eno od jugoslovanskih letal tudi zadeli. V drugem napadu ni bilo žrtev, le manjša škoda na oddajniku.

Slovesnost, ki jo organizira Ministrstvo za obrambo, bo potekala na Kumu, Ključevica 22, Dobovec in jo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu prek družbenih omrežij vlade (Facebook, Twitter).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine