13.4 C
Ljubljana
sreda, 8 maja, 2024

(Pre)trd oreh za pravosodno ministrico: Koliko Slovencev živi v zamejstvu?

Piše: C. R.

Po spletu je spet zakrožil posnetek aktualne ministrice za pravosodje, Dominike Švarc Pipan, na Bobovnikovem  TV šovu Milijonar, kje pa – ji ni šlo ravno najbolje. Dokončno se je zataknilo (in zaradi česar je je iz studia odšla z nekaj več kot 300 evri v žepu)  pri vprašanju »V kateri sosednji državi Slovenije živi največ Slovencev?«

Na omenjeno vprašanje je odgovorila napačno – češ, da največ zamejskih Slovencev živi na Hrvaškem. Nihče ji tega ne bi zameril, če bi ostala med navadnimi državljani, ker pa je trenutno pravosodne ministrica,  pa je posnetek njenega nepoznavanja Slovenije nerodna zadeva, saj kaže na njeno pomanjkljivo izobrazbo, čeprav ima doktorat. Vsakdo se namreč lahko vpraša, česa vse in kakšnih podatkov pravosodna ministrica Švarc Pipan ne pozna? Takšnih spodrsljajev, kot je ta na posnetku, si kot ministrica ne bi smela privoščiti.

Tviteraš Ciril Jenko ugotavlja, da ni čudno, da imamo vse slabši standard, ko pa nam vladajo sami takšni:

Koliko je Slovencev v zamejstvu?

V zamejstvu glede na dostopne podatke, na primer na eucbeniki.sio.si/ na avstrijskem Koroškem živi med 20.000 do 30.000 Slovencev, in sicer v Podjuni, Rožu, v Labotski dolini, Gurah, med Dravo in Celovcem, v Ziljski dolini, Selah, Globasnici in Železni Kapi. Nekaj, okoli 1500, jih živi tudi na avstrijskem Štajerskem:  v Radgonskem kotu, Soboti, Arnežu, Ivniku in Lučanah. Slovenska manjšina v Italiji v pokrajini Furlaniji – Julijski krajini je najbolj številčna slovenska manjšina: v Trstu, Gorici, Vidmu, Benečiji in v Kanalski dolini živi  med 70.000 in 80.000 Slovencev. V Porabju, med reko Rabo in Monoštrom, na Madžarskem, živi še okoli 3000 porabskih Slovencev, na Hrvaškem pa je za Slovence med zadnjim popisom prebivalstva leta 2021 izreklo 7729 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine