4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

2 milijardi za zdravstvo! Večina KUL-a svojih glasov ni prispevala! Poslanec SD Franc Trček glasoval proti, včeraj pa obljubili, “zdravstva se moramo lotiti prednostno”

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Poslanci so z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon, ki ga je vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, sredstva se bodo namenila za obnovo zgradb, boj z epidemijo, zdravstvene storitve in zagotavljanje zdravstvenih kadrov. Na žalost pa, je sporočila poslanka SDS Anja Bah Žibert, večina KUL-a svojih glasov ni prispevala! “Očitno že uresničujejo svoj program. Zapomni si”, je pripisala. Proti je celo glasoval poslanec SD Franc Trček- še včeraj pa je predsednica stranke SD Tanja Fajon v oddaji Odmevih zatrdila, da se “zdravstva moramo lotiti prednostno”. A se je že naslednji dan izkazalo, da je bila to le predvolilna laž.

Gre za izjemno pomemben strateški zakon na področju zdravstva, ki nam bo omogočil planiranje potrebnih kapacitet, infrastrukture, opreme, informacijske tehnologije ter ustrezno usposobljenega in zadostnega števila kadrov. To je prvi kamen v mozaiku zdravstva od leta 2021 do 2031 in nam daje zagotovilo, da bo naše zdravstvo javno, univerzalno in dostopno tudi leta 2031,” je danes izpostavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Zakon so podprli poslanci SDS, Levice, NSi, SMC, SNS in nepovezani poslanci. Večinsko so zakon podprli tudi poslanci LMŠ, SD in DeSUS, poslanci stranke Alenke Bratušek pa so se glasovanja vzdržali. Proti zakonu sta glasovala Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS in poslanec SD Franc Trček, ki je dejal, da zakon ni zagotovilo, da se bo stanje našega zdravstvenega sistema kratkoročno ali srednjeročno drastično izboljšalo. Smešno je dejstvo, ki se ne sme pozabiti, da je še včeraj Tanja Fajon zagotovila, da se bodo zdravstva lotili prednostno. A to je očitno le predvolilna laž.

Poklukar je pojasnil, so naložbe v naslednjih desetih letih predvidene v vseh treh ravneh zdravstvenega varstva. Za oba univerzitetna kliničnega centra je namenjenih 763 milijonov evrov, 557 milijonov evrov za razvoj in modernizacijo splošnih bolnišnic in negovalnih bolnišnic ter zdravstvenih domov. Sredstva za zdravstveno dejavnost na primarni ravni so sicer povišali poslanci z dopolnili, in sicer s 50 na 200 milijonov evrov. Da so naložbe v zdravstvo nujne, kažejo tudi podatki o visoki iztrošenosti opreme v zdravstvenih ustanovah, je v stališču poslanske skupine SDS izpostavila poslanka Karmen Furman. Po njihovi oceni zakon vzpostavlja temelje za njegovo dolgoročno vzdržnost in delovanje.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je spomnil, da so leta pomanjkanja naložb v zdravstvu vodila k razvojnemu zaostanku. V NSi zato pozdravljajo sistemsko ureditev za zagotavljanje dodatnih sredstev za naložbe, ki so bile v preteklosti v veliki meri podfinancirane in prezrte s strani regulatorja. Poslanka SMC Mojca Žnidarič je ocenila, da predlog odgovarja na številne potrebe našega zdravstvenega sistema. “Če smo po strokovnosti lahko zadovoljni, da sledimo razvitim državam, nam prav gotovo ne gre v prid podatek, da smo glede investicij obtičali v 80. letih prejšnjega stoletja,” je opomnila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine