20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

15. maj leta 1991 so slovenski naborniki pričeli služiti izključno Sloveniji

Piše: Sara Rančigaj

Predsednik vlade Janez Janša se bo ob 11. uri udeležil osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske. Dogodek bo potekal v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Slavnostni govornik bo predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, zbrane pa bosta nagovorila tudi minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Dan Slovenske vojske obeležujemo vsako leto 15. maja, Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok začelo služiti v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj.

Na slovesnosti bo novemu generalu Slovenske vojske vročen generalski prstan, novemu brigadirju pa brigadirska sablja. Slavnostni govornik bo predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, zbrane pa bosta nagovorila tudi minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš. Dogodka se bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Po besedah načelnika generalštaba Slovenske vojske Glavaša je vojska danes aktivno vključena v zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti, ki se prilagaja aktualnim varnostnim razmeram, predvsem pa s strokovnostjo in predanostjo dosega ugled in spoštovanje v vojaškem mednarodnem okolju in zaupanje v domovini. Na priloženem videu pa si lahko ogledate prisego prve generacije slovenskih vojakov 2. junija 1991 na Igu. Le 25 dni kasneje so tanki bivše JLA skušali s silo preprečiti osamosvojitev Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine