8.7 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Zvezdnik Formule 1 se bo glede boja proti rasizmu odslej “držal nazaj”

Piše: C. R.

Dirkač formule 1 Lewis Hamilton, ki se je zadnje leto ob športnih dosežkih močno izpostavil tudi z družbenim delovanjem, predvsem v boju proti rasizmu, bo ubral nekoliko drugačen pristop na tem področju, bolj diplomatski, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hamilton, sedemkratni svetovni prvak in branilec naslova, se je lani po dogodkih v ZDA močno zavzel za to, da bi boj za pravice temnopoltih in proti rasizmu razširil tudi na športno področje. Pri tem ni izbiral načinov, nekateri so ta njegov pristop videli tudi kot preveč grob, poroča STA.

Hamilton se je lani tudi precej ostro odzval na to, da se vsi njegovi tekmeci niso pridružili simbolnim potezam, kot je poklekanje pred začetkom dirk.

“Na začetku sem se zelo izpostavil in sem tudi šport pozval k takšnemu delovanju. Takrat se mi je zdelo, da je tako prav, zdaj pa ugotavljam, da pride tudi čas, ko moraš biti diplomatski. Več lahko narediš z delovanjem v ozadju, kot pa da morda koga prizadeneš,” je dejal Hamilton in dodal: “Nenehno sem dejaven, sodelujem na družbenih omrežjih, na konferencah prek Zooma in opozarjam tudi na neprijetne stvari v našem športu.”

Dotaknil pa se je tudi druge zanj pomembne tematike. Še preden je prišla glavna družbena tema, boj proti rasizmu, je bil Hamilton dejaven tudi kot zagovornik varstva narave in ekološkega pristopa. Pri tem so mu številni očitali dvoličnost, ker naj bi bila ta prizadevanja težko združljiva z njegovim za okolje precej obremenjujočim športom.

“Kakšne so moje možnosti na tem področju? Lahko bi nehal dirkati, v tem primeru ne bi vozil po 20 različnih progah in bi manj potoval z letali. Ampak na splošno se ne bi spremenilo nič, ker bo formula 1 obstajala še naprej. Ne bodo je ustavili zaradi mene,” je o tej temi menil dirkač Mercedesa, ki je dobil tudi uvodno dirko letošnje sezone.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine