-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Znanstveniki po Leonardu DiCapriu poimenovali novo vrsto tropskega drevesa

Piše: C. R.

Leonardo DiCaprio je prejel oskarja, nagrado BAFTA in tri zlate globuse.

Njegovo najnovejše priznanje pa je prejela skupina mednarodnih znanstvenikov iz londonskega Kraljevega botaničnega vrta Kew in Kamerunskega nacionalnega herbarija, ki so hollywoodskega igralca in okoljskega aktivista počastili s poimenovanjem nove tropske drevesne vrste po njem. Uvariopsis dicaprio izvira iz gozda Ebo v Kamerunu je zapisano v izjavi za javnost v kateri so objavili tropsko drevo, ki je prvi dodatek na seznamu novih vrst v RBG Kew za leto 2022.

Uvariopsis dicaprio. (foto: posnetek zaslona)

Gozd Ebo obsega polovico ključnega območja biotske raznovrstnosti Yabassi, ki je območje prednikov več kot 40 lokalnih skupnosti ter dom goril, gozdnih slonov in šimpanzov, kot je navedeno v poročilu Key Biodiversity Areas. V botaniki so rastline pogosto poimenovane po znanstvenikih, ki so bili predani določenemu področju raziskovanja. DiCaprio je opozoril na ključno območje biotske raznovrstnosti Yabassi, ko mu je lani grozila koncesija za sečnjo. “Kamerunski gozd Ebo in vse neverjetne živali, ki tam živijo so v težavah. To vključuje gozdne slone, gorile, šimpanze in številne druge. Pomagajmo #SaveEboForest,” je zapisal v objavi, ki jo je avgusta 2020 objavil na svojem računu na Twitterju.

Mesec dni pozneje je kamerunska vlada preklicala koncesijo za sečnjo gozda.

“Zelo smo cenili podporo, ki nam jo je Leo nudil pri lanski kampanji za zaščito gozda Ebo zato se nam je zdelo primerno, da ga počastimo na ta način in po njem poimenujemo vrsto, ki je edinstvena le za ta gozd,” je v izjavi ob objavi ugotovitev, ki so bile v četrtek objavljene v znanstveni reviji dejal Martin Cheek znanstvenik z univerze RBG Kew, ki je sodeloval pri raziskavi. “Če bi se koncesija za sečnjo nadaljevala, bi to vrsto verjetno izgubili zaradi pridobivanja lesa in kmetijstva, ki običajno sledi koncesijam za sečnjo.” Uvariopsis dicaprio je kritično ogrožena vrsta saj živi v nezavarovanem gozdnem habitatu, ki je izpostavljen nevarnostim, vključno s sečnjo in rudarjenjem.

Vir: cnn.com

Zadnje novice

Sorodne vsebine