9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Zgodovinarji prepričani: Britanska kraljica Elizabeta II. je potomka utemeljitelja islama

Nekateri zgodovinarji verjamejo, da je britanska kraljica Elizabeta II. potomka utemeljitelja islama, potem ko so preučili njeno družinsko drevo za kar 43 generacij nazaj. Ne gre za povsem novo odkritje, saj je bila novica o tem, da je britanska monarhinja daljna potomka preroka Mohameda, objavljena že leta 1986 v knjigi o kraljevskih rodovnikih z naslovom Burke’s Peerage, Baronetage & Knightage.

Novica o daljnem sorodstvu je bila ponovno obujena s strani enega izmed maroških časopisov, ki se je razpisal o daljni povezavi med kraljico in prerokom. Po njihovih ugotovitvah kraljičine korenine segajo do grofa Earla of Cambridge iz 14. stoletja oziroma vse do prerokove hčerke Fatime.

Daljna sorodstvena povezava prvič omenjena v knjigi iz leta 1986
Medtem ko se nekateri zgodovinarji ne strinjajo z rodoslovnimi podatki iz zgodnjesrednjeveške Španije, ki podpirajo daljno povezavo med britansko kraljico in prerokom, pa je nekdanji veliki mufti iz Egipta pritrdil navedbam o sorodstveni povezavi. Kraljevo povezavo s prerokom je prva uradno navedla knjiga Johna Bernarda Burka in Johna Burka z naslovom Burke’s Peerage, Baronetage & Knightage.

V knjigi je mogoče prebrati, da je Elizabeta II. potomka muslimanske princese Zaide, ki je v 11. stoletju pobegnila iz svojega rojstnega kraja v špansko Sevíllo, preden se je spreobrnila v krščanstvo. Zaida je bila četrta žena seviljskega kralja Al-Mu’tamid Ibn Abbada. Rodila mu je sina Sancha, čigar potomka se je v 11. stoletju poročila z grofom Earl of Cambridge. Britanska revija Spectator na drugi strani poudarja, da je izvor Zaide vprašljiv. Nekateri zgodovinarji namreč verjamejo, da je bila hčerka kalifa, ki izvira od preroka. Nekateri pa celo pravijo, da se je poročila v njegovo družino.

Usule so se mešane reakcije
Reakcije na daljne sorodstvene povezave kraljice s prerokom Mohamedom so bile mešane. Abdelhamid Al-Auouni je v maroškem časopisu izrazil svoje navdušenje nad domnevno povezavo in ob tem dodal, da to gradi most med dvema religijama in kraljevinama. Eden izmed uporabnikov spletnega foruma Reddit je dejal: “To je samo propaganda, ki jo uporablja britanska monarhija, da bi ublažila naraščajoče število muslimanskih subjektov.” Iz Buckinghamske palače se po navedbah Daily Maila še niso odzvali na te trditve.

N. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine