7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Želite povratek v jugoslovanski socializem? Toliko ste morali leta 1989 odšteti za uvožen avtomobil

Piše: G. B. 

Nostalgija po nekdanji skupni socialistični državi je, zanimivo, močna predvsem med tistimi, ki je pravzaprav niso doživeli. Kar nekoliko bizarno je videti vse tiste velike jugonostalgike iz Levice, rojene po letu 1990, kako opevajo Jugoslavijo kot Indijo Koromandijo, v kateri smo bili varni pred plenilskim kapitalizmom. 

Na družbenih omrežjih smo našli fotografijo 35 let starega reklamnega letaka za avtomobil japonske znamke daihatsu. Zanj je bilo treba odšteti 20 tisoč nemških mark. No, glede na razmerje ob uvedbi evra, ko je en evro veljal za dve nemški marki, bi na palec ocenili, da je avtomobil, terenec manjših dimenzij, stal okroglih deset jurjev (v evrih). In marsikdo bo rekel: “Saj to pa sploh ni veliko.” No, glede na to, kako so bili avtomobili opremljeni takrat in kako so danes, da o ekologiji ne govorimo, bi se o tem dalo razpravljati …

Dandanes novega avtomobila s ceno desetih tisočakov praktično ne boste dobili. Morda res kakšnega malčka iz segmenta A, pa še to pod pogojem, da vam bo trgovec dal krepak popust. Razen, če se bo vlada odločila za nasvet nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić in bo preprosto ukinila trgovske marže. V tem primeru bo pot do novega avtomobila pri tej ceni lažja.

Vir: facebook / posnetek zaslona

Ampak pazite – podrobnost se nahaja v drobnem tisku, če se pogovarjamo o novem avtomobilu. K osnovni ceni avtomobila si moral prišteti še dodatnih 80 odstotkov maloprodajne cene, ki jo je bilo treba plačati v dinarjih. Šlo je seveda za uvozne dajatve. Torej, k dvajsetim tisočakom v markah še 18 tisoč mark, preračunanih v tedanje jugoslovanske dinarje. Tu žal ni bilo mogoče goljufati z inflacijo, ki je bila tistega leta naravnost rekordna (in so zaradi nje uvedli novi dinar v razmerju 10.000 proti 1). Torej je bilo treba za oglaševani avtomobil odšteti najmanj 38 tisoč mark. Če bi bil na dizelski pogon, bi bila dajatev še višja. Skratka, doplačati si moral ceno še enega avtomobila.

Torej, v socializmu je veljala matematika: plačaš dva, dobiš enega. No, če bo šlo sedaj tako naprej, nas tudi pod premierjem Golobom čaka nekaj podobnega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine