27.1 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Zaveza, ki Slovence spodbuja k bolj zdravemu načinu življenja

Piše: P.T.

Člani Združenja industrije pijač, ki deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, so se ob podpisu dodatne zaveze odločili, da bodo do konca leta 2025 za 5 % znižali vsebnost sladkorja ter hkrati tudi povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač v brezalkoholnih pijačah.  

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je ob podpisu opozorila, da je dogajanje v sektorju pijač je izjemno pestro, kar pa podjetij ne odvrača od aktivnosti na področju družbene odgovornosti in doprinosa k ciljem prehranske strategije Slovenije. »Zaveza za še manj sladkorja v brezalkoholnih pijačah je vredna vse pozornosti. Proizvajalcem brezalkoholnih pijač je od leta 2015, ko so se zavezali k čim širši ponudbi pijač različnih prehranskih profilov, uspelo znižati povprečen energijski iznos 100 ml brezalkoholnih pijač za 6 %, kar je pomemben dosežek,« je še dodala.

Prve zaveze so podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač podpisala leta 2015, s ciljem, da brezalkoholnih pijač ne bodo oglaševala otrokom, mlajšim od 12 let, da se bodo odgovorno obnašala v osnovnih in srednjih šolah, da bodo jasno informirala potrošnike o energijski vrednosti na lastnih blagovnih znamkah, da bodo potrošniku ponujala čim širšo ponudbo različnih pijač ter da bodo spodbujala zdrav življenjski slog zaposlenih kot tudi celotne družbe. Kot je še poudarila Zagorčeva, so s podpisom nove zaveze odgovornosti podpisniki dodatno konkretizirali svojo zavezo k zniževanju vsebnosti sladkorja v brezalkoholnih pijačah, ki je v izhodiščnem letu 2020 znašal 6,46 g/100 ml pijače.

Marián Šefčovič, predsednik Združenja industrije pijač, je ob tej priložnosti dejal, da je odgovornost do okolja, v katerem sobivamo, tudi v poslovnem svetu stopa vse bolj v ospredje. »Vsi člani Združenja industrije pijač se zavedamo, da je prav vzajemni, trajnostni odnos do potrošnikov in narave eden ključnih dejavnikov, ki bo v naslednjih letih oblikoval našo prihodnost ter nenazadnje odločal o našem poslovnem obstoju. Zato me veseli, da smo že leta 2015 podpisali Zaveze odgovornosti, ki jih spoštujemo, podpiramo in dosledno izvajamo še danes in jih bomo tudi v prihodnje – tako na nivoju industrije, kot v posameznih podjetjih. Ponosni smo, da je trajnostno delovanje že postalo del našega vsakodnevnega razmišljanja in načrtovanja razvoja. To je namreč pomembna zaveza in obljublja bodočim generacijam lepšo prihodnost,« je poudaril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine