16.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Zaradi neprimernega vedenja manj denarja za belgijskega princa

Belgijska vlada je zmanjšala nadomestilo princu Laurentu, bratu belgijskega kralja Philippa, potem ko se je pojavil v uniformi na sprejemu na kitajskem veleposlaništvu. Zaradi sestajanja s tujimi državnimi predstavniki brez vladne privolitve so mu za eno leto zmanjšali plačo za 15 odstotkov.

 

To pomeni, da bo prikrajšan za skupno 46.000 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev je v petek pozno zvečer potrdil parlament, čeprav je princ v pismu poslancem opozoril, da bi takšen ukrep “lahko resno ogrozil” njegovo družino. Spomnil je, da zaradi kraljevskega statusa ne more delati, in pojasnil, da namenja tri četrtine svojih dohodkov za kritje stroškov, povezanih s svojim položajem.

54-letni princ Laurent je zaradi svojega vedenja že večkrat prišel na naslovnice belgijskega tiska, med drugim zaradi številnih kazni zaradi prehitre vožnje in svojih obiskov v Libiji in DR Kongo.

Tokrat je javnost razburila njegova fotografija s sprejema ob 90. obletnici kitajske vojske na kitajskem veleposlaništvu v Bruslju julija lani, kamor je prišel oblečen v belgijsko vojaško uniformo. Oblasti mu očitajo, da ni pridobil dovoljenja vlade za uraden obisk na tem dogodku. Fotografijo je sam delil na Twitterju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine