9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Zahvala Jezusu za pomoč je stalnica na glasbenih odrih v tujini! Kaj pa pri nas?

Zmagovalka letošnje Eme Ana Soklič je z zahvalo Jezusu Kristusu dvignila ogromno prahu, nedolžna in iskrena izjava pa je bila deležna grobih kritik. Zahvala Jezusu je v glasbi zelo pogosta gesta, poklonijo se mu tudi največji.

»Ne vem, kaj bodo rekli ljudje, ampak samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenjske poti. In nikoli se ne bati, da ni luči na koncu tunela, kljub temu da je težko, si upam reči za vse glasbene kolege. Težko prebrodimo ovire, ki so nam dane na tej poti, ampak ne moremo pa odnehati, ker ni poti nazaj,« je dejala Ana Soklič ob razglasitvi zmage na letošnji Emi, s tem pa pognala na noge številne gledalce in poslušalce.

Ob omembi Jezusa Kristusa je Slovenija za trenutek pozabila na politično krizo, nevarnost virusne epidemije in druge težave ter se popolnoma posvetila »sporni« izjavi. Ob odkrito izpoved pripadnosti krščanstvu, ki v slovenskem javnem prostoru brez dvoma zahteva dobro mero poguma, so se obregnili mnogi, sporočilo zmagovalne skladbe pa je ostalo v senci njenih besed. »Pokvarila je vse s tem Jezusom.« – »Ana, vse si pokvarila.«- » Kaj ti bo Pesem Evrovizije, če imaš Jezusa.«

Take in podobne zapise je bilo mogoče prebrati kmalu po koncu Eme. Nemalo gledalcev je bilo nad izjavo navdušenih, a zanimivo je predvsem dejstvo, da nedolžna omemba krščanske figure sproži tako obširen diskurz.

Tudi Bob Dylan je na odru govoril o Jezusu

Ob odzivih na izjavo Ane Soklič se zazdi, da je javno govoriti o veri nekaj nenavadnega, nesprejemljivega. V Sloveniji mogoče res, a če pogledamo širše, ugotovimo, da je izražanje veroizpovedi v glasbi nekaj vsakdanjega, ob kar se nihče ne obrega.

Izjava Sokličeve je bila v slogu nobelovca Boba Dylana, ko je leta 1979 pred več desettisočglavo množico pridigal o Jezusu in njegovi vrnitvi v Jeruzalem,  kjer bo znova vzpostavil svoje kraljestvo. V tem obdobju, ko je prisegel evangeličanski veroizpovedi, je izdal dva albuma s sodobno evangeličansko glasbo, za gospel Gotta Serve Somebody pa je prejel celo nagrado grammy.

Omeniti velja tudi irske rokerje U2, ki že tri desetletja v ospredje postavljajo tematike krščanske vere in zapise iz Biblije. Kontroverzni Ozzy Osbourne in njegova skupina Black Sabbath je na prvi pogled daleč od podobe krščanskih rokerjev, a če prisluhnemo njihovim besedilom, ugotovimo, da je Ozzy Osbourne v resnici zelo veren in bogaboječ človek.

S krščanstvom so tesno povezani tudi Kings of Leon, Mumford & Sons, Elvis Presley, Alice Cooper, Johnny Cash – nadaljevali bi lahko v nedogled. Vsem omenjenim je skupno to, da svoje veroizpovedi nikoli niso skrivali, pač pa so o krščanstvu javno govorili.

Gledalce je prepričala avtorska balada

V baladi Voda Ana Soklič izraža, da se je včasih treba umakniti od pretiranega razmišljanja in prepustiti, da se stvari zgodijo naravno, je dejala po dogodku. »Nisem pričakovala zmage, saj je to moja avtorska skladba. Poskušaš dati vse od sebe, a ne veš, kaj se bo zgodilo. Vedno si želim, da bi na oder stopila gola in bosa, to je edino prava stvar, ljudje pa so tisti, ki se odločijo, ali jim je všeč.«

Gledalce je Sokličeva uspela prepričati, da so jo s 5035 glasovi določili za letošnjo predstavnico Slovenije na tekmovanju za Pesem Evrovizije, drugouvrščeni Lini Kuduzović pa so namenili 4369 glasov. Finalistki je določila tričlanska strokovna žirija, in sicer uveljavljene pevke Maja Keuc, Nuša Derenda in Darja Švajger. Poleg zmagovalke Ane Soklič in druge superfinalistke Line Kuduzović so na Emi nastopili še Simon Vadnjal, Saška, Gaja Prestor, Inmate, Manca Berlec, Tinkara Kovač, Božidar Wolfand – Wolf, Parvani Violet, Klara Jazbec in Imset.

(Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine