18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Začel se je največji pivski festival Oktoberfest – poglejte, koliko boste odšteli za vrč piva

Münchenski župan Dieter Reiter je opoldne v bavarski prestolnici z odprtjem prvega sodčka piva tradicionalno odprl letošnji Oktoberfest. Število udarcev, potrebnih za odprtje soda, je vsako leto predmet ugibanj in stav, Reiter pa je z dvema udarcema uresničil večino pričakovanj. Pivo se je letos ponovno podražilo. Oktoberfest bo trajal do 7. oktobra.

Za litrski vrček piva bo treba letos odšteti od 10,80 do 11,50 evra. V povprečju se je tako liter podražil za več kot tri odstotke. Točaji so podražitve utemeljili s tem, da morajo letos za najem prostora odšteti več kot prejšnja leta. Cena najema pa se je dvignila zaradi poostrene varnosti. Se pa bodo v povprečju pocenile brezalkoholne pijače, kot so na primer limonada in gazirane pijače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za varnost bo skrbelo 600 policistov
Na prizorišču v velikosti 42 hektarjev je 16 hal z okoli 119 tisoč sedeži, popestrili pa ga bodo tudi z različnimi temami. Med drugim bo del festivalskega prizorišča spominjal na džunglo, drugi pa bolj na vesolje. Münchenska policija je pripravila več ukrepov, s katerimi bo zagotovila dodatno varnost za obiskovalce tradicionalnega Oktoberfesta, ki bo potekal do 7. oktobra. Med drugim so postavili novo ograjo in namestili dodatne nadzorne kamere, na festivalu pa bodo tudi policisti, opremljeni s telesnimi kamerami.

Policisti bodo prvič preizkusili tudi t. i. super prepoznavalce človeških obrazov – ljudi, ki si nadpovprečno dobro zapomnijo obraze. Ti bodo na festivalu budno spremljali sumljive osebe. Za varnost na festivalu, ki se ga je lani udeležilo okoli 6,2 milijona ljubiteljev piva, bo sicer letos skrbelo okoli 600 policistov.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I.12. oktobra 1810. Pozneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere in v obdobju hiperinflacije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.C. Š., STA

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine