14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Za dva milijona funtov prodali nogometno žogo, s katero je “najboljši rokometaš med nogometaši” dosegel najbolj kontraverzen gol v zgodovini

Piše: C. R., STA

Žogo, s katero je leta 1986 Diego Armando Maradona dosegel najbolj kontroverzni gol v zgodovini svetovnih prvenstev, ki so ga pozneje poimenovali božja roka, so na dražbi v Londonu prodali za dva milijona funtov oziroma približno 2,4 milijona evrov. Lastnik žoge je bil tunizijski sodnik Ali Bin Nasser, ki je sodil tekmo v Ciudad de Mexicu.

Na četrtfinalnem obračunu prvenstva je Argentina premagala Anglijo z 2:1, zdaj pokojni Maradona pa je pri enem izmed svojih dveh golov pretental sodnika, ki ni videl, da ga je dosegel z roko in ne z glavo. Argentina je pozneje tudi postala svetovni prvak, poroča dpa.

Družba Graham Budd Auctions, ki je pripravila dražbo, je pričakovala večji končni izkupiček, predvsem zaradi dejstva, da je za Maradonov dres, tega je prodala maja, dobila 7,1 milijona funtov. Dres je na dražbo prispeval Steve Hodge, angleški reprezentant, s katerim je Argentinec oblačilo po tekmi zamenjal. To je bil tudi Buddov rekord v višini dobljenega denarja za športni spominek.

Bin Nasser je pred dražbo dejal, da se mu zdi pravi čas, da predmet deli s svetom, in izrazil upanje, da ga bo kupec postavil na ogled javnosti.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine