11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Vpogled v izvor žanra, ki je postal temelj popularne kulture

Kaj imajo skupnega filmi Terminator, Osmi potnik, Brezno, Resnične Laži in Avatar? Ustvarjalca in žanr, res je. Pod vse (in še mnogo več drugih, tudi slavni Titanik), se podpisuje z oskarjem nagrajeni pisatelj, režiser in producent James Cameron, žanr pa je priljubljena znanstvena fantastika, ki nenehno buri duhove gledalcev.

Vprašanja, ki jih odpira znanstvena fantastika

Prodoren ustvarjalec filmskih klasik obvlada znanstveno fantastiko, v žanr pa se je z izbranimi imeni filmskega sveta poglobil s serijo dokumentarnih oddaj. Med preko 100 sodelujočimi so tudi Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Keanu Reeves, Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Will Smith in Sigourney Weaver. Ekipa v šestih delih AMC Visionaries: James Cameron’s Story of Science Fiction razpravlja o vprašanjih, ki jih odpira znanstvena fantastika.

Nezemljani, vesolje, pošasti, konec sveta, umetna inteligenca in potovanje v času

Govorijo o nezemljanih, ki odpirajo ideje in vprašanja komunikacije, naseljevanja, politike, moči in odnosa, ki ga imamo ljudje drug do drugega. Odpirajo vprašanje prostranosti vesolja in pošasti, preko katerih raziskujemo svojo temačnost in se soočamo s svojimi strahovi. Gledalce bodo izzvali tudi z razmislekom o koncu sveta ter odpirali debate o vprašanju umetne inteligence – nekoč še zelo oddaljene tehnologije, ki pa je danes pravzaprav že tukaj in zdaj. Znanstvene fantastike ni brez potovanja v času. Zato bo v zadnji epizodi na meniju tudi ideja številnih prihodnosti, spremembe usode, debata pa bo tekla še o možnostih, pasteh in paradoksih potovanja skozi čas.

Dokumentarna serija se bo na kanalu AMC pričela 7. julija. Ekipa nas bo na pot odkrivanja in raziskovanja, kjer skušamo razumeti, od kod prihajajo znanstveno-fantastične ideje in kam nas vodijo, popeljala vsako soboto ob 14. uri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine