23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Vložili prijavo zoper omrežje TikTok zaradi kršenja pravic potrošnikov

Piše: C. R.

Danes je Evropska potrošniška organizacija BEUC, katere članica je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, pri Evropski komisiji in mreži nadzornih organov za varstvo potrošnikov vložila prijavo zoper družbeno omrežje TikTok. Na ZPS so na vloženo prijavo in sporne prakse družbenega omrežja TikTok opozorili Tržni inšpektorat in Informacijskega pooblaščenca, saj se kršitve raztezajo tako na zakonodajo varstva potrošnikov kot varstva osebnih podatkov, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Prijava vsebuje štiri sklope očitanih kršitev

TikTok je platforma za deljenje videov, ki je med drugim zelo popularna tudi med otroci in najstniki. Iz zadnjih raziskav izhaja, da TikTok krši pravice potrošnikov, otrok ter najstnikov pa ne varuje pred prikritim oglaševanjem in neprimerno vsebino.

1. TikTok uporablja nepoštene pogodbene pogoje

Mnogi med njimi so nejasni, dvoumni in v korist TikTok-a. Določila o avtorskih pravicah pa TikTok-u dajejo neomejeno pravico do uporabe, distribuiranja in reproduciranja posnetkov, ki jih objavijo uporabniki TikToka, brez kakršnega koli nadomestila.

2. TikTokova politika virtualnih valut je nepoštena do uporabnikov

Uporabniki lahko v aplikaciji kupijo virtualne kovance, ki jih nato uporabljajo za kupovanje daril znanim osebnostim na TikToku, ki so jim všeč. Vendar TikTok-ova politika virtualnih valut vsebuje nepoštene pogodbene pogoje in zavajajoče prakse, na primer absolutno pravico TikToka do spreminjanja menjalnega razmerja med virtualnimi kovanci in darili v svojo korist.

3. TikTok ni sprejel ukrepov, s katerimi bi zavaroval otroke in najstnike pred prikritim oglaševanjem in potencialno škodljivimi vsebinami

TikTok podjetjem omogoča načine oglaševanja na platformi, ki pripomorejo k razširjanju prikritega oglaševanja. Med njimi so razni izzivi, s katerimi spodbujajo uporabnike k ustvarjanju vsebine za določen izdelek, z vključitvijo ključnikov blagovnih znamk. Ker se takšni izzivi pogosto razširjajo s pomočjo t.i. spletnih vplivnežev, uporabniki spregledajo komercialni namen teh izzivov. Otroci in najstniki tudi zelo hitro lahko pridejo do zanje neprimernih vsebin, pred katerimi jih TikTok ne varuje ustrezno.

4. TikTok uporablja zavajajoče prakse pri obdelavi osebnih podatkov uporabnikov:

TikTok uporabnikov ne obvešča jasno, še posebno otrok in najstnikov, o bistvenih informacij, na primer katere njihove osebne podatke zbira, za kakšne namene in iz katerih zakonitih razlogov. Ker bi šlo lahko za kršitev Splošne uredbe o varstvu podatkov, so bili nanje opozorjeni nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov, ki že preiskujejo TikTokove prakse.

ZPS skupaj z BEUC-om in njegovimi članicami želi, da nadzorni organi uvedejo celovito preiskavo TikTokovih politik in praks ter zagotovijo, da so te v skladu s pravicami potrošnikov v EU. Poudarjajo, da bi TikTok  moral uporabnikom zagotavljati potrebne bistvene informacije o svojem poslovnem modelu in načinih obdelave osebnih podatkov in prenehati z uporabo nepoštenih pogojev in praks. Jasno bi jih moral opozarjati tudi na finančne posledice kupovanja virtualnih daril svojim idolom. Še posebno otroke in najstnike, ki predstavljajo velik del TikTokovih uporabnikov, pa bi moral ščititi pred izpostavljenostjo prikritemu oglaševanju in neprimernim vsebinam.

Več na: http://bit.ly/37msq0M

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine