12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Vipavski štruklji po Selmino

Piše: kuloar.si

Vipavski štruklji – ena izmed različic tradicionalnih slovenskih štrukljev. Nadev je iz skute in mletih orehov z dodatkom rozin, namočenih v rumu, vse skupaj pa previdno zavito v kvašeno testo. Posebnost mojih je ta, da so kuhani v sopari in so zato izrazitejšega okusa.

Štruklji so slovenska tradicionalna jed. Klasični sladki so skoraj povsod polnjeni z orehi in skuto ali samo z eno od teh dveh sestavin. Seveda pa ima skoraj vsaka gospodinja za to tradicionalno jed svojo različico.

Vipavski štruklji (foto: Selma Bizjak)

Potrebujemo:

Za kvašeno testo: 500 g moke Manitoba 00 Mlinotest, 1/2 kocke svežega kvasa (ali pol zavitka instant kvasa*), 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, 80 g masla, 1 jž kisle smetane, naribano lupinico 1/2 bio limone, ščep soli, 2 dl mleka

Za nadev: 350 g nepasirane skute, sneg iz 2 beljakov, 1 rumenjak, 100 g sladkorja, 150 g rozin (namočenih v rumu), 200 g mletih orehov, 1 kž cimeta, 1 dl smetane za stepanje, 100 g masla, 5 jž drobtin

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine