-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

(VIDEO) Aleksandra Pivec je po ustanovitvi nove stranke Naša dežela spregovorila za Novo24TV

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Aleksandra Pivec je bila v soboto izvoljena za predsednico nove stranke Naša dežela. Na naslednjih volitvah si želijo nastopiti kot sredinska stranka, ki nima v svojih vrstah poznanih političnih imen, a imajo zelo dobro kompetence in znajo reševati izzive, s katerimi se soočajo. Kot sredinska stranka si želijo povezati obe strani, pri čemer opažajo vse večji razdor med obema stranema. “Ta polarizacija, ki se dogaja trenutno v politiki, se seveda tudi odseva v splošni javnosti. Jaz mislim, da to predvsem za državo ni dobro,” je prepričana. S prisotnostjo v političnem prostoru želijo delati v dobro vseh in ne ciljajo samo na podeželje, pri čemer je njihova temeljna usmeritev enakomeren razvoj vseh regij. 

V soboto je bila na pobudo nekdanje predsednice DeSUS-a in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ter njenih somišljenikov na digitalnem kongresu ustanovljena nova slovenska politična stranka z imenom Naša dežela. Za predsednico stranke je bila izbrana Pivčeva, ki napoveduje politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji. V novi stranki so prepričani, da se mora politika umakniti ideologijam in se vrniti ljudem.

Na ustanovnem kongresu je bilo sicer prisotnih 173 od skupno 210 povabljenih delegatov. Med vidnimi člani so nekdanja podpredsednica DeSUS-a Anita Manfreda, nekdanji uradni govorec DeSUS-a Janez Ujčič, mariborski občinski svetnik Miha Recek in direktorica zavoda za turizem in kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

 

 

Na politično sceno z novimi imeni
Pivčeva se v politični prostor ne podaja z veliki političnimi imeni. Kot poudarja so se s to strategijo ukvarjali kar nekaj časa in dobro premislili, ali bodo šli v politični prostor kot stranka z že znanimi političnimi imeni, vendar so se odločili za nekoliko drugačno strategijo. “Predvsem stavimo na to, da smo v naše vrste povabili veliko število ljudi, ki so kompetentni, imajo izkušnje in uspehe na svojih področjih,” je pojasnila. Prepričana je, da v slovenskem političnem prostoru predvsem primanjkuje ene zelo jasne, strateško učinkovite usmerjene razprave o vsebinskem vidiku.

Meni, da o vsebinskem vidiku lahko najbolj razpravljajo ljudje, ki vsebinske zgodbe dnevno živijo, poznajo izzive na teh področjih in znajo reševali le-te. “Prepričana sem, da je med nami veliko izkušenih ljudi, ki seveda svoja področja zelo dobro obvladajo in verjamem, da lahko v politični prostor vnesejo neko svežino ter drugačne pristope,” je dejala. Zaenkrat so osredotočeni zelo široko in ne ciljajo samo na določen del volivcev. Kot poudarja, v tem primeru z izbiro barv in simbolike ne naslavljajo zgolj podeželskega prostora, a naslavljajo enakomeren razvoj vseh Slovenije in njenih regij. “Želimo si, da bi se z regionalizacijo Slovenije približali tistemu, o čemer govorimo že vse od osamosvojitve dalje.”

Obstoječe koalicijske zaveze so dobre, a je polarizacija med obema stranema upočasnila fokus na vsebinska vprašanja
Na volitve se bodo odpravili kot samostojna stranka, po volitvah pa si želi povezovanja tudi z vsemi, s katerimi se bodo našli v podobnem programu in skupnih ciljih. “In seveda, da bomo sposobni doseči tudi nek dogovor in kompromis, glede tega, kakšne prioritete si bomo zadali in na kakšen način jih bomo reševali,” je še obrazložila. Z obstoječo koalicijsko pogodbo je bil še kot predsednica DeSUS-a izjemno zadovoljna, ker smatra, da je bila resnično skrbno in strateško ciljano pripravljena. Meni, da se je uresničevanje koalicijskih zavez dobro izvajalo, kljub epidemiji. “Se je pa polarizacija in število nesoglasij med koalicijsko in opozicijsko stranjo povečala, kar je odmaknilo potem fokus na vsebinska vprašanja,” je prepričana.

Trenutno politično situacijo v Sloveniji vidi kot izjemno zaskrbljujočo. “Ta polarizacija, ki se dogaja trenutno v politiki, se seveda tudi odseva v splošni javnosti. Jaz mislim, da to predvsem za državo ni dobro. Ne glede na to, da seveda obstajajo različna ideološka prepričanja /…/ sem prepričana, da bi vendarle morale biti vsebine tiste, ki bi vodilo dialog med obema opozicijo in pa seveda koalicijo,” je pojasnila. Seveda pri tem poudarja, da mora biti vedno prisotna kritika na vsebine, a v tem primeru vidi težavo v veliki razdvojenosti tudi v javnost, da kakršenkoli dialog sploh ni več možen. Opaža, da v sredinskem političnem prostoru nastaja praznina, ki pa jo želijo s svojo prisotnostjo želijo zapolniti. “Skušamo povezati spet obe strani in nekako vzpostaviti spet dialog pri katerem nas bodo vodilo vsebine, izhodišča in pa seveda tiste potrebe, ki jih imajo naši ljudje na terenu in pa sama država.”

Dogajanje v DeSUS-u po vrnitvi Karla Erjavca ne želi komentirati, kolikor pa opaža, pa si je Erjavec s ponovnim prihodom v stranko želel le pozicije predsednika vlade. “Meni vsega dogajanja v DeSUS-u ni žal, jaz sem tej stranki resnično želela vrniti nek ugled in jo vrniti nazaj k vsebinam,” je dodala in pojasnila, da se je stranka pod njenim vodstvom ukvarjala z vsebinskim vidikom, medtem pa smatra, da je bila po njenem odhodu narejena največja škoda tistim volivcem, ki so stranki zaupali. “Potrebno si je prizadevati za pravice in dostojno življenje teh ljudi.”

Niso satelit nobene stranke, temveč satelit vsakega državljana
Pivčeva na koncu še poudarja, da so ji z vstopom v koalicijo z Marjanom Šarcem očitali, da gre za satelit njihove stranke, kasneje pa so bili z vstopom v vlado Janeza Janše bili opredeljeni kot satelit SDS-a. “Želim vsem volivcem sporočiti, da niso nikogaršnji satelit in smo pripravljeni prevzeti takšno odgovornost, ki nam jo bodo tudi volivci na volitvah zaupali,” je dodala. Njihov cilj je vstop v parlament, so ambiciozni in bodo delali na tem, da bodo dosegli čim boljše rezultate. “Želimo pa resnično jasno sporočiti, da nismo sateliti in če že moramo biti satelit, potem želimo biti satelit vsakega državljana in državljank.”

Glede na stanje v politiki o odpiranju ideoloških tem je prepričana, da se bodo vse afere, ki so ji jih obesili v preteklosti ponovno odpirale z njeno vrnitvijo v politiko. Pri tem se še vsem opraviči, če menijo, da je politično integriteto kršila s tem, ko je svoja sinova povabila, da prenočita v sobi skupaj z njo, ko je bila na delovnem obisku. “Afere se bodo odpirale, mislim pa, da ta način obračunavanja v politiki z lansiranjem in potenciranjem raznih afer je trenutno takšen, da so tega siti tudi volivci,” je še bila jasna.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine