9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Velikonočne okrasitve s slovenskimi orhidejami v Vatikanu zaradi pandemije ne bo

Piše: C. R.

V Vatikanu bodo bližajoči se velikonočni prazniki in z njimi povezani obredi zaradi pandemije že drugo leto zapored potekali v okrnjeni obliki, zato bo odpadla tudi velikonočna okrasitev s slovenskimi orhidejami, ki sta jo načrtovala Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič. Tako sta danes javnosti predstavila le zamisel, ki pa ne bo uresničena.

Pri okrasitvi oltarja bazilike sv. Petra bi imele glavno besedo orhideje podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika v Prekmurju, je za STA dejal Ribič. Uporabiti sta želela več kot 140 rezanih cvetov. Za podlago bi vzela gobe podjetja Smithers Oasis-Adria iz Slovenije. Vključila bi še zelenje, tulipane in nekaj spomladanskega cvetja. “Tako bi bilo, če bi se zamisel uresničila,” je povedal pred današnjo predstavitvijo ideje v župnijski cerkvi v Grosuplju.

K projektu sta želela povabiti slovenska podjetja in pokazati svetu, kakšne izdelke ponuja Slovenija na področju holtikulture. Pri tem sta sledila vzoru Nizozemske, ki pri svojih gostovanjih predstavlja tudi svoja podjetja.

Ribič je spomnil, da Slovenci pri okrasitvi bazilike za božič in veliko noč sodelujejo že od leta 2011. Slovenska podjetja pa promovirajo zadnji dve leti.

Orhideja cascada, s katero sta želela okrasiti oltar, ima kaskadno oblikovano steblo, v višino pa zraste do 80 centimetrov. Njeni popolnoma beli cvetovi so veliki več kot deset centimetrov, so zapisali v podjetju Ocean Orchids.

Njihova orhideja cascada je na mednarodnem hortikulturnem sejmu Hortifair v Amsterdamu leta 2010 prejela zlato medaljo za odličnost.

Kaskadna orhideja po navedbah podjetja izvira iz Japonske in po filozofiji feng šuja simbolizira čistost in umirjenost, v prostor pa vnaša brezčasno pozitivno energijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine