32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V začetku novembra bo izšel dokumentarec o prezgodaj umrli pevki Amy Winehouse

Dokumentarec Back to Black, ki pripoveduje o nastajanju istoimenskega albuma leta 2011 preminule britanske pevke Amy Winehouse, bo izšel 2. novembra. Vanj so vključeni tudi doslej še neobjavljeni posnetki s pevkinega zasebnega koncerta v Londonu 10. februarja 2008, ko je pevka pobrala pet nagrad grammy.

 

Koncert z naslovom Intimen večer v Londonu je potekal v studiih Riverside v zahodnem Londonu. Pevka je na ta večer pobrala grammyja za posnetek (Rehab), pesem (Rehab), novinko, pop vokalni album (Back to Black) in pop žensko vokalno izvedbo leta (Rehab), s čimer je postala peta solo glasbenica, ki ji je uspelo kaj takšnega. Pred tem so se s takšnim dosežkom lahko pohvalile le Lauryn Hill, Norah Jones, Alicia Keys in Beyonce.

Tedaj 24-letna pevka se je ravno v tistem času zdravila zaradi odvisnosti od alkohola in mamil, obenem ji oblasti v ZDA niso odobrile vizuma. Zato je v studiih Riverside pripravila koncert za družino, prijatelje in svojo glasbeno založbo. Za nagrade – pet od šestih nominacij – se je zahvalila prek satelita. Posnetek pevke ob novici, da je za Back to Black nagrajena za najboljši posnetek, pa je postal viralen.

Dokumentarec Back to Black, ki bo na voljo od 2. novembra, po pisanju spletnega portala The Guardian pripoveduje o nastajanju pevkinega drugega in obenem zadnjega albuma. Poleg doslej še neobjavljenih posnetkov prinaša nove intervjuje s producentoma Markom Ronsonom in Salaamom Remijem ter drugimi sodelavci.

To bo po filmu Amy režiserja Asifa Kapadie iz leta 2015 drugi dokumentarni film o pevki. Izšel bo v času, ko pevkina družina načrtuje več posthunmih aktivnosti, povezanih s pevko. Tako je za leto 2019 napovedana svetovna turneja pevkinega holograma, poleg tega je njena družina podpisala pogodbo za biografijo z Monumental Pictures.

Amy Winehouse je nazadnje nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija 2011 našli mrtvo na njenem domu v Londonu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine