6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V Velikih Laščah bo dišalo po božičnem kruhu

Piše: C. R.

Tudi letos bo med 3. decembrom in 2. januarjem v velikolaških krajih potekal Festival božičnega kruha, v okviru katerega se bo izvedla vrsta različnih dogodkov v občini Velike Lašče. Obiskovalci bodo lahko obiskali adventno tržnico v Velikih Laščah, se udeležili kulinaričnih sprehodov, si ogledali razstavo jaslic na Gradežu ali pa se podali na Ptičkov lova na zaklad. Rdeča nit, ki vse dogodke povezuje, je božični kruh. Ta je že od nekdaj del tradicije božičnih praznikov in predstavlja pomembno kulturno dediščino v velikolaškem  in širšem prostoru. Božični kruh ne predstavlja le kruha kot takega, ampak simbolizira tudi čas, ki ga namenimo svojim bližnjim, svojim sosedom, svojim skupnostim.  

Praznični trg v Velikih Laščah 

Velikolaški trg se bo letos v praznično opravo odel 5. decembra, ko bomo prižgali lučke. Na adventni tržnici se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in gostinci. Nekaj posebnega so tudi kulinarični sprehodi po Velikih Laščah, na katerih bodo lahko obiskovali okušali izbrane praznične jedi v spomin na nekdanjih 13 gostiln na trgu.

foto: Boštjan Podlogar

Spoznavanje Velikih Lašč z okolico za male in velike 

Otroci se bodo s svojimi starši lahko s pomočjo aplikacije odpravili na Ptičkov lov na zakladom in spoznavali lepe razglede, vodna kraljestva in drevesa. Že tradicionalno bodo v skritih kotičkih vasi Gradež na razstavi jaslice, ki jih že vrsto let postavlja Društvo za ohranjanje dediščine Gradež. Pripravljajo tudi razstavo poprtnikov. Z lokalnim vodnikom se boste lahko podali na pot Po Goldovih sledeh in spoznavali svet med Malimi in Velikimi Laščami, ali pa se v družbi Planinskega društva Velike Lašče podali na tradicionalni božični pohod z lučkami.

foto: DOD Gradež

Koncert skupine Kranjci in operne pevke Petre Vrh Vrezec z gosti 

»Med glasbo, naravo in korono« je naslov koncerta, na katerem bodo 10. decembra ob 19. uri v Levstikovem domu nastopili Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Tadej Horvat, ženski komorni zbor Anamanka ter Marjana Höningsfeld Adamič. Vrhunec decembrskega dogajanja pa bo že tradicionalni božično-novoletni koncert, ki bo potekal 26. decembra ob 19. uri v športni dvorani v Velikih Laščah. Glasbeni gostje bo skupina Kranjci.

foto: Metka Starič

Točen program festivala je na voljo na FB Občine Velike Lašče in na spletni strani: https://turizem.velike-lasce.si/si/obvestila/164-festival-bozicnega-kruha-2021 Tu so dostopne vse informacije o točnih terminih, prijavah na dogodke in tudi o morebitnih odpovedih. Organizatorji vabimo, da tudi vi sodelujete na Festivalu božičnega kruha in leto 2021 zaključite s pozitivnimi vrednotami, ki jih v sebi nosi božični kruh – družina, medsebojna povezanost, ljubezen in mir.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine