17 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V Stični danes 38. nacionalno srečanje katoliške mladine, tudi tokrat med gosti predsednik republike Borut Pahor

Zavod Katoliška mladina in Slovenska škofovska konferenca pri samostanu v Stični danes pripravljata celodnevno 38. narodno srečanje katoliške mladine Stična mladih 2019. Srečanje, ki se ga običajno udeleži več tisoč mladih iz Slovenije in zamejstva, bo potekalo pod geslom Tukaj sem, zgodi se! Obiskal ga bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

 

 

Po podatkih prirediteljev so vsebinsko izhodišče za letošnje stiško srečanje povzeli po papeževi poslanici, ki jo je ta napisal ob letošnjem svetovnem dnevu mladih v Panami, z omenjenim geslom pa želijo mlade spodbuditi, “naj imajo odprto srce za Božji glas”.

Dodali so, da se v Stični vsako leto zbere več tisoč mladih, ki skupaj praznujejo svojo vero, mladost in veselje, priprava in izvedba letošnjega srečanja pa je delo nekaj več kot 150 prostovoljcev.

Tem se bosta danes pridružila še Zbor Stične mladih, ki šteje 55 članov, in širša tehnična ekipa z 20 prostovoljci. Letošnje srečanje tako skupaj pripravlja približno 250 mladih ustvarjalcev.

Kot navaja program prireditve, se bodo lahko mladi udeleženci, ki se bodo začeli zbirati ob 9. uri, uvodnemu programu bo sledil vsebinski del, ki so ga naslovili Vnemi me, Nauči me, Opogumi me.

V popoldanskem delu srečanja bodo pripravili še različne delavnice, vsaka od teh pa bo na svoj način podala sporočilo letošnjega srečanja. Sledila bo osrednja maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Po tej bodo po 16. uri pripravili še zaključno praznovanje in koncert Stična benda.

Dogajanje vsebinskega programa bodo obogatili italijanska teologinja Katia Roncalli, specialistka ginekologije Milena Igličar, upravnik Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec Simon Potnik, podjetnik in vodja bencinske črpalke OMV Dravograd Drago Borković, teolog in učitelj zgodovine Simon Purger, ustanoviteljica portala KatStik Mojca Belcl Magdič in drugi gosti.

Stično mladih bodo obiskali tudi slovenski škofi in predstavniki drugih krščanskih cerkva. Pripravili bodo tudi tržnico s predstavitvenimi stojnicami organizacij, gibanj in redovnih skupnosti, so med drugim zapisali prireditelji.

Srečanje Stična mladih z izjemo leta 1999, ko je Slovenijo obiskal papež Janez Pavel II., poteka neprekinjeno od leta 1981.

Zadnje novice

Sorodne vsebine