12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

V Prištini ognjemet, Srbi s pritožbo na Fifo

Potem ko je sinoči Švica na nogometnem svetovnem prvenstvu proti Srbiji zmagala z 2:1 z goloma Granita Xhake in Xherdana Shaqirija, ki sta po poreklu s Kosova, so v Prištini pripravili veličasten ognjemet. Podpredsednik srbske zveze Savo Milošević in generalni sekretar Jovan Šurbatović pa sta potrdila, da se bodo Srbi pritožili na Fifo.

Milošević in Šurbatović sta napovedala tako pritožbo na sojenje Nemca Felixa Brycha, kot tudi zaradi provokacije albanskih nogometašev in navijačev na tekmi v Kaliningradu, poroča B92.

Srbska agencija Beta poroča, da so imeli v vasi Zhegra v Občini Gnjilane na Kosovu priredili veliko slovesnost, saj je to rojstni kraj Shaqirija, ki so ga okrasili tudi s švicarskimi zastavami. Standardni reprezentanti Švice so trije kosovski Albanci; poleg omenjenih dveh še Valon Behrami, ter Blerim Džemaili, Albanec, rojen v makedonskem Tetovu.

Srbija je sinoči povedla prek Aleksandra Mitrovića v 5. minuti, v nadaljevanju pa je Švica preobrnila potek z zadetkoma Xhake v 52. in Shaqirija v 90. minuti. Milošević meni, da je bil sporni trenutek tekme v 66. minuti pri izidu 1:1, ko sta Mitrovića v kazenskem prostoru dva švicarska branilca zadrževala in bi se sodnik moral odločiti za enajstmetrovko. Ali vsaj za pomoč tehnologije VAR.

“Za prav takšen primer je Hrvaška dobila enajstmetrovko proti Nigeriji, danes pa je sodnik dosodil Mitroviću prekršek v napadu. Že proti Kostariki si sodnik ni pomagal z Var-om. Vprašanje je, zakaj smo ga uvedli, če velja samo za nekatere reprezentance, ne pa za vse,” je dejal Milošević in potrdil, da so se v srbski zvezi pritožili na Mednarodno nogometno zvezo (Fifa). “Seveda ne pričakujemo kakšnih spektakularnih odločitev, ki bi popravile krivico,” je še dejal Miloošević.

Srbi so povedali, da so se pritožili tudi na proslavljanje golov Xhake in Shaqirija s tako imenovanim “albanskim orlom” ter na kosovsko zastavo na enem od nogometnih čevljev Shaqirija. “Vložili smo pritožbo, zahtevali smo, da Shaqiri zamenja kopačko. To je očitna politična provokacija, igrali smo proti Švici, ne pa proti Kosovu. A Fifa nam je odgovorila, da po predpisih lahko igra s takšno obutvijo,” je dejal Šurbatović.

Nad proslavljanjem svojih varovancev ni bil navdušen niti selektor švicarske izbrane vrste Vladimir Petković, ki ima poleg švicarskega tudi hrvaško in bosansko državljanstvo. “Politike in športa nikoli ne bi smeli mešati. Treba je biti navijal in pokazati spoštovanje. Jasno je, da na plan pridejo čustva. A menim, da bi se morali na igrišču ogniti politiki in se osredotočiti raje na to, da šport zbližuje ljudi,” je bil do svojih igralcev za francosko agencijo AFP oster Petković.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine